Närbild på en hög med färska fiskar upplagda sida vid sida.
Akvatisk mat är rikt på vitamin A och zink, vilket är särskilt viktigt i låg- och medelinkomstländer där tillgång på andra livsmedel är begränsade. Foto: Charlotte Berkström.

Vitamin Sea: forskare samarbetar globalt för att säkra tillgång till blå mat

Nyhet publicerad:  2025-09-16

Hur påverkar klimatförändringarna människors tillgång till näringsrik mat från havet – särskilt i kustsamhällen och små ö-nationer, och kan kartor hjälpa till att visualisera detta? Det undersöker en grupp forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) inom projektet Vitamin Sea.

I augusti 2025 möttes forskare från SLU och WorldFish i Honiara (Salomonöarna) och i Penang (Malaysia) för att arbeta ihop. Tillsammans samarbetar gruppen med frågeställningar kring småskaligt fiske, klimat och nutrition, och utvecklar kartor över näringstillgången i havet och över näringsrika akvatiska livsmedel – både för idag och i en framtid påverkad av klimatförändringar (till 2050). 

Kartor ska visa hur klimatet påverkar havets resurser

Mötena i Honiara och Penang bestod av olika workshops och fokus var på samarbete kring insamlade data, dataanalyser och planering för nästa steg i projektet: att kartlägga möjliga effekter av klimatförändringar på småskaligt fiske i tre geografiska områden: Tanzania, Salomonöarna och Östtimor. En viktig del handlade också om att ta reda på hur resultaten bäst kan användas för att stötta lokala samhällen och beslutsfattare.

– Att gemensamt utveckla analyserna på plats tillsammans med våra samarbetspartners är vårt sätt att säkerställa att resultaten verkligen används i beslutsfattandet – var, när och för vem klimatpåverkan slår hårdast, säger Charlotte Berkström som är forskare på institutionen för akvatiska resurser vid SLU och som leder projektet.

Diskussionerna i Honiara kretsade kring lokalt insamlad fiskedata så som fångst, artbestämning och storlekssammansättning samt vilka essentiella näringsämnen dessa arter innehåller och bidrar med till lokalbefolkningens dagliga intag. Gruppen gjorde även fältbesök till platser där fiskedata samlats in samt till WorldFishs fältkontor på ön Malaita för att träffa regionala experter.

I Penang låg fokus på arbetsfördelning under olika moment av projektet och att förtydliga deltagarnas olika roller i projektet baserat på expertis och tidsåtgång. Även likheter och skillnader mellan de olika studieområdena diskuterades.

Gruppbild
Deltagarna i workshopen på WorldFishs huvudkontor i Penang, Malaysia. Från vänster till höger: Edward Allison (WorldFish), Wanjiku Gichohi (WorldFish), Aratrika Ray (SLU), Charlotte Berkström (SLU), Michelle Tigchelaar (WorldFish) och Maria Eggertsen (SLU).

Fisk och skaldjur innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen som är livsviktiga för oss. Men klimatförändringarna kan påverka vilka arter som finns tillgängliga, något som kan få allvarliga konsekvenser för människor som är beroende av dessa marina resurser. Människor i kustnära områden, och i små ö-nationer i framförallt låg- och medelinkomstländer, är särskilt känsliga för förändringar i tillgång på näringsämnen från havet eftersom alternativa källor inte alltid existerar. Även om forskning om klimatförändringar på global nivå är omfattande, finns det fortfarande få regionala prognoser – trots att sådan information är avgörande för förvaltning och för att förbereda sig på möjliga framtida förändringar. 

– Här fyller Vitamin Sea en viktig kunskapslucka, förklarar Maria Eggertsen, forskare på institutionen för akvatiska resurser vid SLU, och en av initiativtagarna till projektet. 

– I globala klimatprediktioner finns en hel del generell information om fisk, men det som saknas är data på regional nivå. Genom att koppla ihop information om lokala fångster, klimat och nutrition till en mer detaljerad helhetsbild blir de kartunderlag vi ska ta fram verkligt användbara, fortsätter Maria Eggertsen.

– Genom att samla information om fiske, nutrition och klimat i en gemensam karta kan förvaltningen lättare rikta sitt stöd – allt från att skydda viktiga fiskeområden till att utforma anpassade åtgärder, säger Aratrika Ray som är postdoktor i projektet Vitamin Sea.

Illustration av modellering som ska användas för att skapa kartor över näringsämneslandskap i studieområdena Tanzania, Östtimor och Salomonöarna.

De aktuella studieområdena Tanzania, Salomonöarna och Östtimor är platser där en stor del av det dagliga proteinet kommer från havet. 

– Att se var tillgången på näringsämnen minskar, ökar eller förblir detsamma när klimatet förändras hjälper oss att rikta skydd och stöd, säger Charlotte Berkström.

Forskarna i projektet kommer nu att färdigställa gemensamma databaser och utveckla statistiska modeller som beskriver nutida och framtida scenarier för klimat, artutbredningar och miljöförändringar. Målet är att utveckla illustrativa och lättförståeliga kartor som kan användas som beslutsstöd – från lokala fiskeplatser upp till nationella institutioner.

– När klimatet förändrar villkoren märks det först på middagsbordet. En karta blir därför som en mötesplats – där hälso-, fiske- och klimataktörer kan agera tillsammans, avslutar Maria Eggertsen.

Projektet finansieras med forskningsmedel från Vetenskapsrådet och pågår fram till november 2026. SLU leder projektet tillsammans med samarbetspartners från WorldFish och Tanzanian Fisheries Research Institute (TAFIRI). Projektet bedrivs i Tanzania, Salomonöarna och Östtimor.

Om projektet Vitamin Sea

Vitamin Sea handlar om att undersöka hur klimatförändringar påverkar människors tillgång till näringsrik mat från havet, särskilt i kustsamhällen och små ö-nationer i låg- och medelinkomstländer där fisk och skaldjur är den främsta proteinkällan. Genom att analysera data från fiskevatten i bland annat Tanzania, Salomonöarna och Östtimor kan forskarna sedan modellera hur marina ekosystem och näringsinnehåll kan förändras under olika klimatscenarier. Resultaten kommer att visualiseras i kartor som visar tillgången på viktiga näringsämnen i dag och hur situationen kan se ut under de kommande 30 åren. Syftet är att identifiera särskilt sårbara regioner och bidra med kunskap och strategier som stärker lokalsamhällens motståndskraft, livsmedelssäkerhet och möjlighet att förvalta marina resurser för framtiden.

Läs mer om projektet här.

Kontakt