Logga in för att ansöka
  • Senast: 15 september 2025
  • Placering: Skåne län, Alnarp

Biträdande universitetslektor i resistensbiologi

Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap

Institutionen för växtskyddsbiologi

Denna rekrytering utgör en del av en excellenssatsning – SLU Futures – som syftar till att attrahera och stödja lovande unga forskare inom de strategiska tematiskasatsningarna Framtidens hållbara växtproduktionssystem, Resilienta ekosystem och One Health. Målet med satsningen är att genom strategiska karriärvägar skapa förutsättningar för framgångsrik forskning i framtidsorienterade, starka akademiskamiljöer. Läs mer här.

Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap utlyser en tjänst som biträdande universitetslektor i resistensbiologi. Biträdande universitetslektorn kommer att vara baserad i Alnarp vid institutionen för växtskyddsbiologi, en tvärvetenskaplig konstellation där forskning inom resistensbiologi, integrerat växtskydd och kemisk ekologi utvecklar hållbar användning och förvaltning av biologiska resurser. Forskningsinsatserna är inriktade på både grundforskning och tillämpad forskning.

Läs mer om institutionen här.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att arbeta vid SLU här.

Ämnesbeskrivning

Ämnet för anställningen omfattar resistensbiologi med inriktning mot växtstressmekanismer och nya förädlingstekniker för att minska effekter av klimatförändringar och patogenattacker.

Arbetsuppgifter

Den biträdande universitetslektorn kommer att ha ett eget ansvarsområde och ges utvecklingsmöjligheter för att kunna meritera sig till docent och universitetslektor inom ämnet för anställningen. Anställningen omfattar forskning och undervisning inom ämnet. Biträdande universitetslektorn i resistensbiologi kommer bedriva grundforskning för att identifiera nya gener och mekanismer som ligger bakom växternas stresstolerans, för att mildra klimatförändringar och öka resistensen mot patogener. Forskning kommer också att involvera identifiering av nya resistens- eller känslighetsfaktorer och integrering av precisionsförädlingsverktyg, t.ex. CRISPR, för att förbättra grödors motståndskraft. Tjänsten omfattar tillämpade perspektiv, särskilt för svenskrelevanta grödor (som potatis) i både laboratorie- och fältmiljö. Forskningen förväntas genomföras i samarbete med forskare inom institutionen och SLU, samt genom nationellt och internationellt samarbete.

Den biträdande universitetslektorn förväntas utveckla ämnet genom att:

• planera, leda och genomföra forskningsprojekt samt söka extern finansiering i konkurrens

• publicera vetenskapliga artiklar i internationella peer review-tidskrifter

• bidra till den vetenskapliga utvecklingen i samarbete med ämnesområdesansvarig

• initiera utvecklingen av en egen forskargrupp

• delta i forskarutbildningen som biträdande handledare

• bedriva forskningsbaserad undervisning på alla nivåer i utbildningscykeln

• kontinuerligt utveckla sig själv som lärare och utveckla det pedagogiska ledarskapet

• utveckla och bibehålla nationella och internationella nätverk med forskare

• samarbeta och kommunicera med relevanta intressenter inom lantbruksnäringen

Institutionen har en parallellspråklig arbetsmiljö. Den biträdande universitetslektorn kommer att kunna utföra de flesta akademiska uppgifter på engelska. Men eftersom svenska är universitetets officiella arbetsspråk förväntas kandidaten uppnå en funktionell nivå av svenska inom fyra år efter tillträdet. Institutionen åtar sig att ge stöd till kandidaten för att uppnå detta mål.

Behörighet

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma ifråga som uppnått denna behörighet högst sju år före ansökningstidens utgång. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl anses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

För anställning som biträdande professor krävs att den sökande har en doktorsexamen med relevans för anställningsämnet eller relaterad disciplin. Det krävs också kunskap om och erfarenhet av växtmolekylärbiologi.

God förmåga att kommunicera på engelska i tal och skrift är ett krav.

Bedömningsgrunder 

Som bedömningsgrunder vid anställning ska i första hand gälla graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning.

Vid prövning till anställning som biträdande universitetslektor läggs framför allt vikt vid sökandes vetenskapliga skicklighet inom ämnet för anställningen.

Därutöver bedöms sökandes förutsättningar att utveckla en självständig forskningsprofil inom ämnet för anställningen och att inom ramen för meriteringsanställningen uppnå kraven för befordran till universitetslektor.

Specifik kompetens i molekylära och proteinbiokemiska tekniker för att studera växters stressreaktioner och fältförsök med genredigerade grödor med relevans för det övergripande ämnet resistensbiologi är särskilt meriterande.

Vikt kommer också att fästas vid kommunikativ förmåga och förmåga att jobba brett över ett flertal av institutionens verksamhetsområden.

Samarbetsförmåga och erfarenhet av administration och undervisning är meriterande.

Anställningen erbjuds den som efter en kvalitativ helhetsbedömning bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställningsform

Anställningen är tidsbegränsad (4 år) i enlighet med Högskoleförordningen. En anställning som biträdande universitetslektor är en meriteringsanställning som utgör det första steget i en akademisk karriär vid SLU. En biträdande universitetslektor har rätt att under sin anställning ansöka om prövning till befordran till universitetslektor utifrån kriterier som fastställs i samband med utlysningen av anställningen som biträdande universitetslektor.

Sista ansökningsdatum

2025-09-15

Placering

 Alnarp

Omfattning:

100 %

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Ansökan:

Det är önskvärt att ansökan skrivs på engelska, eftersom ansökningarna kommer att bedömas av sakkunniga både i Sverige och utomlands.

Till ledning för din ansökan finns SLU:s Anställningsordning för lärare vid SLU och Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare som du kan läsa här

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan.

Ansökan
  • Referensnummer
    SLU.ua.2025.2.5.1-2310
  • Publiceringsdatum
    27 juni 2025
  • Sista ansökningsdag
    15 september 2025
  • Arbetstid
    Dag
  • Befattning
    Anställd/Medarbetare
  • Yrkesområde
    Lärare/forskare
  • Yrkesnivå
    Heltid
  • Anställningsnivå
    Tidsbegränsad anställning
  • Organisationer
    SLU, Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Institutionen för växtskyddsbiologi
Du behöver logga in eller registrera dig för att ansöka denna tjänst Logga in eller registrera dig

Kontaktpersoner

Verksamhetens kontaktpersoner
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet. SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.