
Hanna Friberg
Presentation
Jag forskar inom ämnet växtpatologi och hållbart växtskydd, vilket kopplar direkt till mitt arbete inom miljöanalys av biologisk mångfald i åkermark och till den undervisning jag bedriver. För att utveckla hållbara växtodlingssystem måste vi samverka mellan olika forskningsämnen och mellan forskning och praktik. Därför är många av mina projekt utformade som samarbetsprojekt med andra forskare och med intressenter från olika företag eller organisationer inom lantbruksnäringen.
Informationsvideor
Forskning
Min forskning handlar om växtpatogena svampars ekologi. Ett huvudtema i mycket av det jag gör är diversitet: dels hur diversitet påverkar växtpatogener och de sjukdomar de orsakar, dels hur odlingssystemets diversitet påverkar våra grödor. Det långsiktiga målet med min forskning är att bygga den kunskap som krävs för att vi ska kunna utforma hållbara växtskyddsstrategier och odlingssystem. Multidisciplinära arbetssätt är centrala för mig i min forskning. Jag har också ett stort intresse i att utveckla och förfina olika typer av analyser för att studera sjukdomar eller svampsamhällen, både för att utveckla våra möjligheter att bedriva högkvalitativ forskning och miljöövervakning och för industriella tillämpningar.
Forskningsprojekt
Forskargrupper
Miljöanalys
Markorganismer har en helt avgörande roll för åkermarkens långsiktiga avkastningsförmåga genom att de bidrar med ekosystemtjänster som är viktiga för funktioner såsom näringsomsättning, sjukdomshämning och att förbättra markstrukturen. Från och med 2026 kommer SLU vara ansvarigt för ett nytt övervakningsprogram av biologisk mångfald i svensk åkermark, där vi samlat en grupp exporter från olika vetenskapliga inriktningar. Jag koordinerar utvecklingsarbetet för att få igång programmet tillsammans med kollegor från andra institutioner vid SLU.
Undervisning
Den undervisning jag har ligger mig varmt om hjärtat. Jag undervisar framförallt i olika kurser inom agronomprogrammet, där jag är kursledare för Växtproduktion – ogräs och växtskadegörare (BI1352). Jag är biträdande studierektor för programmen Agronom mark/växt (5-årigt yrkesprogram), Växtodlingsprogrammet (Kandidatprogram), Mark, vatten och miljö (masterprogram) och för Naturvetenskapligt basår. Varje år handleder jag också kandidat- och masterstudenter som gör sina självständiga arbeten inom ämnet växtpatologi.
Publikationer
Exempel på tidigare forskningsprojekt
- I EcoStack (2018-2024) utvecklade vi ekoligiskt, ekonomiskt och socialt hållbara växtproduktionssystem genom att utnyttja en kombination av organismer som bidrar med ekosystemtjänster. Vi använde oss av transdisciplinära forskningsmetoder och hade aktiv medverkan av intressenter från hela Europa. Programmet finansierades under EU:s program Horizon 2020, som ett Forsknings och innovationsprojekt. Vi var 24 deltagande organisationer med olika expertis för att täcka in alla odlingszoner och de viktigaste produktionssystemen i Europa. Läs gärna mer om projektet här: EcoStack
- Vad menas egentligen med hållbart växtskydd, och hur kan vi utveckla indikatorer för att skatta och följa det växtskyddsarbete vi gör? De här frågorna utforskades I två uppdrag från Växtskyddsrådet. Resultaten presenterades i två rapporter:
https://pub.epsilon.slu.se/26843/1/lundin_o_et_al_220127.pdf
https://pub.epsilon.slu.se/31217/1/friberg-h-et-al-20230705.pdf