
Märit Jansson
Presentation
Märit Jansson är docent och universitetslektor i landskapsplanering med inriktning mot stadslandskapets bruk och förvaltning. Hon har även ett samverkansuppdrag inom ämnet urbana miljöer, med utåtriktad verksamhet kring egen forskning och för hela SLU Landskap. Huvudsakliga intressen är betydelsen av grönytor och deras förvaltning med fokus på socialt hållbar stadsutveckling. Tidigare studier har undersökt barns utemiljöer på lekplatser, skolgårdar och i närområden, utemiljön och dess förvaltning och planering för barn och andra brukare, effekter av förtätning, betydelsen av urban grönska och upplevd trygghet vid vegetation.
Hennes arbete har dessa huvudsakliga inriktningar:
- Förvaltning av utemiljöer: brukarorientering, mångfunktionalitet
- Planering och utveckling av miljöer för människor: förtätning, upplevd trygghet, deltagande, hälsa och rättvisa
- Barnvänlig bebyggd miljö
- Barns perspektiv och deltagande
- Platser för barn, som skolgårdar och lekplatser
Märit Jansson är ämnesgruppschef för ämnesgruppen Landskapets Governance och Förvaltning vid Institutionen för Landskapsarkitektur, planering och förvaltning i Alnarp. Under 2013-21 var hon ledamot i LTV-fakultetens fakultetsnämnd. Under 2022-25 var hon ledamot i LTV-fakultetens lärarförslagsnämnd.
Från 2022 är Märit Jansson lektor med samverkansuppdrag, med möjlighet att fungera som kontaktperson och stöd för samverkan mellan SLU och omvärlden. Mycket av hennes arbete görs i samarbete med omvärlden, med kommuner, skolor, organisationer, myndigheter, bostadsföretag, konsultföretag mm - inom forskningsprojekt eller i spridningen av resultat. Hon anlitas ofta som föreläsare om främst utemiljöns förvaltning, barnvänlig bebyggd miljö, skolgårdar, lekplatser, upplevd trygghet, kunskap i landskapsdesign mm.
Forskning
Deltagande och ledarskap i olika forskningsprojekt. Under senare år har fokus legat på utmaningar inom förvaltning, utveckling av utomhusarbetsplatser, välfärdens landskap, förtätning samt hållbar vegetation på skolgårdar. Tidigare studier har undersökt barnvänlig förvaltning och planering, trygghetsupplevelser i bostadsområden med vegetation, svenska lekplatsers roll historiskt och idag, barns perspektiv på grön skolgårdsutveckling och värdet av urban grönska.
Undervisning
Medverkan i flera kurser, främst i moment som rör barns utemiljöer eller kvalitativa forskningsmetoder. Handledning av självständiga arbeten i mån av tid.