
Matts Lindbladh
Presentation
Jag har i mer än 30 år forskat på naturvård i skogen och på skogshistoria - och i gränssnittet mellan dessa två discipliner. Min forskning handlar bland annat om hur man kan använda skogshistorien för att förstå hur naturliga och människostyrda faktorer påverkar den biologiska mångfalden i skogsekosystem.
Forskning
Under årens lopp har jag blivit allt mer intresserade av naturvård inom skogsbruket, det vill säga naturvård i skogar som i första hand används för virkesproduktion. En inriktning handlar om effekten av så kallad generell naturvård, såsom lämnande av död ved och evighetsträd vid avverkning. Även trädslagssammansättnings betydelse för mångfalden är ett viktigt forskningsområde. Resultaten av min forskning är av intresse för skogssektorn i södra Sverige, men det är också relevant för hantering av produktionsskogar internationellt. Jag fokuserar på de artgrupper som jag har erfarenhet av, fåglar och till viss del vedberoende skalbaggar.
Länk till Google Scholar Citations
Förutom vetenskapliga artiklar har jag också skrivit två böcker om skogshistoria:
- Lindbladh, M (2021). En nykomling i skogen – hur granen erövrade Sverige. 195 p.
- Lindbladh, M (2024) Grövelsjön och Långfjället; naturhistoria och människor
Förutom Forskning med stort F är mina andra intressen Familjen, Fotboll och Fågelskådning.
Undervisning
Jag har undervisat på flera kurser i ekologi, naturvård och skogshistoria, bland annat på kursen Forest and Landscape Ecology (BI1386) inom bachelorprogrammet Forests and Landscape som finns på institutionen. Numera är det mest enstaka föreläsningar på olika kurser, inom och utom SLU.