SLU Skara - Smedjeveckan

Senast ändrad: 05 september 2024
ingången till huset Smedjan med SLU-flagga i förgrunden

Sista veckan i september bjuder SLU varje år in till Smedjeveckan i Skara. Ta del av forskning och framtidsspaningar och passa på att ta dialog med forskarna.

Välkommen till Smedjeveckan 2024!

Nu är planeringen för höstens Smedjeveckan i full gång. Dagarna bjuder på vitt skilda program, alla med koppling till det övergripande temat: Sätt igång! Samtliga programpunkter är kostnadsfria. 

 

Måndag 23/9

8.00 – 9.30 Morgonkaffe på campus

Smedjeveckan invigs med en tjuvtitt på SLU-producerade KliMATspelet. Torsdag 26 september visas det upp för tusentals lärare på Bokmässan i Göteborg. SLU-medarbetare och övriga campusvänner får här en förhandsvisning. 

Det kommer att hända mycket runt detta förutom att det ska göras tillgängligt nationellt för lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Det blir bland annat ett spännande sätt att nå presumtiva SLU-studenter. Här berättar vi om bakgrunden, hur spelet går till och planerna framåt. Du får möjlighet att testspela, såååååå:  

Anta utmaningen: Fixa Sveriges matsystem, rädda den biologiska mångfalden och klimatet. 

Medverkar gör Christina Lundström SLU och Mats Wiktorsson SLU Holding.

Anmälan senast 12 september

Arrangör: SLU Skara, SLU RådNu, SLU Holding och SLU Alumn
Plats:
 Hernquistsalen, Smedjan

11.30 - 13.00 Innovationslunch i Smedjan

KliMATspelet lanseras på Bokmässan 26 september – exklusiv förhandsvisning 
Torsdagen den 26:e september visas SLU-producerade KliMATspelet upp för tusentals lärare på Bokmässan i Göteborg. Det kommer att hända mycket runt detta förutom att det ska göras tillgängligt nationellt för lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Här berättar Mats Wiktorsson på SLU Holding om bakgrunden, hur spelet går till och planerna framåt.  

Aktuellt om innovation och grön näring från Science Park Skövde.
VD Ingi Jonasson berättar om ett aktuellt projekt. 

Innovationspriset 2025 - vässa pennan
Om ganska exakt ett år - det vill säga i slutet av september 2025 är det dags att kora vinnaren av SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris 2025. En kort tillbakablick på tidigare pristagare och vad som gäller för 2025 – kanske finns det en överraskning att berätta om redan nu! 

Arrangör: SLU Holding
Plats: Hernquistsalen, Smedjan

Tisdag 24/9

9.30 - 16.30 Möte för djurskyddsansvariga

SLU SCAW och KRAV arrangerar årligen en heldagsträff för slakteriernas djurskyddsansvariga. Alla slakterier i EU, utom de allra mest småskaliga, behöver ha en anställd person som har ett övergripande ansvar och befogenheter gällande djurskyddet i verksamheten, och det gäller både de slakterier som slaktar konventionellt och de som tar emot ekologiskt uppfödda djur.

Detta möte erbjuder en möjlighet för slakterierna att hålla sig uppdaterade om ändringar i lagstiftning och rekommendationer, att få information om pågående och kommande forskningsprojekt som är relevanta ur deras perspektiv, och att själva kunna lyfta olika frågor där de vill dela olika erfarenheter med varandra. Det kan handla om utmaningar och lösningar gällande djurhantering inför slakt, olika typer av utrustning, behov av kompetensutveckling av personal och så vidare.

Arrangemanget är endast öppet för inbjudna och föranmälda deltagare.

Arrangör: Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAW
Plats: Plats meddelas till dem som är föranmälda

10.00 - 12.00 Lära om biodling med Bee Healthty 

Bee Healthy är ett så kallat serious game, eller lärande spel, om hur man håller sina bisamhällen friska och får en hållbar biodling. Genom spelet kan fler får kunskap om bra biodlingsmetoder, binas beteende, skadedjur och sjukdomar samt hur man hanterar olika utmaningar.

Spelet bygger på upplevelsebaserad inlärning och bidrar bland annat till kunskap om varroakvalstrets effekter, insikter om hur landskapet omkring påverkar biodlingen och vilka åtgärder i form av plantering av växter som kan skapa ett hållbart landskap för bina.

Bee Healthy ska bidra till att fler nybörjare lyckas med sina biodlingar och intressera fler att prova på biodling. Det bidrar på sikt till en stärkt biodling i Sverige då kunskapen ökar om vad som krävs för att skapa hållbara landskap för honungsbin och även vilda pollinatörer.

Anmälan senast 17 september via denna länk


Arrangör: SLU RådNu och Veterinärhistoriska museet
Plats: Veterinärhistoriska museet, SLU Campus Skara

Onsdag 25/9

9.00 - 14.00 Vässa dina idéer för framtidens lantbruk med SmartAgri

Besök oss i Smedjan och få stöd för att förverkliga dina innovativa idéer inom lantbruksteknologi. Vi bollar såväl utmaningar som lösningar. Mer information om upplägget och anmälan finns här.

Arrangör: Gröna möten, Agroväst
Plats: Hernquistsalen, Smedjan

Torsdag 26/9

7.30 – 8.30  Näringslivsfrukost

Bland annat berättar SLU-alumn Sofie Skalstad från Grästorps kommun berättar om ROLIS-projektet, Robust livsmedelsförsörjning genom samverkan. 
Anmälan görs här: Näringslivsfrukost på Smedjeveckan (invajo.com)

Arrangör: Skara kommun och SLU
Plats: Forskningshuset, Smedjan

10.00 - 15.00 Hästdagen

Sätt igång! Bättre foder, arbetsmiljö, hästhälsa och klimat

Vi visar och berättar om nya projekt med fokus på framtidens välfärd och arbetsmiljö för häst och människa samt alternativa grovfoder. Upptäck hur en mockningsmaskin fungerar, kolla in ”smarta tröjor” med sensorer som gör ergonomiska mätningar av personalens kroppsrörelser och besök den nya utbildningsanläggningen vid Axevalla Hästcentrum.

Medverkar gör forskare från SLU, Cecilia Müller och Anna Lundberg. Västra Götalandsregionen representeras av Per-Anders Algerbo, teknikagronom och Karolina Bergström, verksamhets- och projektutvecklare Naturbruksförvaltningen. Från Västra Götalandsregionens företagshälsovård medverkar en ergonom och leg. fysioterapeut.

Anmälan senast 16 september.

Program och anmälan till dagen

Arrangör: SLU, Axevalla Hästcentrum, Agroväst och VGR
Plats: Axevalla Hästcentrum


13.00 - 14.00 Invigning av Arkivet

Nu har Arkivet, där den Hernquistska samlingen förvaras, kompletterats med en välfungerande dekorativ möbel. Där kan nu även de största böckerna förvaras rätt - och vackert. Under eftermiddagen hålls Arkivet öppet för allmänheten en timma. Sedan fortsätter invigningen för ett slutet sällskap i Veterinärshistoriska museet.

Arrangör: SLU-biblioteket, Veterinärhistoriska museet och Föreningen veterinärhistoriska museets vänner.
Plats: Arkivet vid Veterinärhistoriska museet


18.00 - 20.00 Samspelet mellan människa och hund

Alla hundintresserade bjuds in till en kväll då vi får ta del av spännande forskning på SLU i Skara. Professor Lena Lidfors berättar om skolhundsprojektet, som visar hur skolhunden kan hjälpa hemmasittare och andra elever som behöver stöd. Maria Anderssons forskning om reaktiva hundar och Therese Rehn om forskningsprojektet Mitt liv med hund där hund och ägare följs från valptiden och framåt. 
I samtliga tre forskningsprojekt handlar det om hur människa och hund interagerar, det som också kallas antrozoologi. Ingen anmälan. 

Arrangör: SLU
Plats:
Hernquistsalen, Smedjan

Fredag 27/9

8.30 – 12.00  ForskarFredag med Meat: the Four Futures

Gymnasieelever från Katedralskolan i Skara ställs inför spännande utmaningar i workshops under ledning av SLU Future Food. Som en förberedelse har eleverna fått tips om att lyssna in sig på en podd. Lyssna gärna! Meat: the Four Futures

Arrangör: SLU Future Food och SLU Skara
Plats: Hernquistsalen, Smedjan

Fakta:

Smedjeveckan är ett återkommande populärvetenskapligt arrangemang vid SLU i Skara sista veckan i september varje år. Smedjeveckan började som en studentaktivitet 1998 och målsättningen var att skapa en kreativ mötesplats mellan studenter och näringsliv. 


Kontaktinformation

Projektledare för Smedjeveckan
Kommunikatör
Anna-Karin Johnson
0511-671 93