Kurserna i detta tvärvetenskapliga program är öppna för studenter med utbildningsbakgrund inom samhällsvetenskap och naturvetenskap. Det pedagogiska förhållningssättet bygger på interaktion och samarbete mellan studenterna genom fallstudier, seminarier, rapportskrivning och muntliga presentationer. Grupparbete och studentcentrerad undervisning är central för programmet. Den övergripande kompetensen och studenternas tidigare erfarenhet bidrar till en djupare förståelse av dagens matsystem och vad som behövs för övergångar till mer hållbara livsmedelssystem i framtiden.
Under första året erbjuds programgemensamma kurser som ger en överblick över hållbar utveckling i livsmedelssystem, kunskap om förutsättningar för pågående och framtida förändringsarbete och färdigheter att hantera utmaningar kopplade till dessa.
Innehåller i de programgemensamma kurserna under det första året fokuserar på;
- Systemförståelse av det komplexa sambandet mellan primärproduktion, förädling och konsumtion
- Identifiering av möjligheter och hinder för utveckling av hållbara och innovativa livsmedelsprodukter, -processer och -system och
- Utvärdering av nuvarande och framtida livsmedelsprodukter och livsmedelssystem ur ett hållbarhetsperspektiv.
Förutom de programgemensamma kurserna erbjuds valbara kurser inom programmet, vilket ger möjligheter till specialisering inom egenvalt ämnesområde. Valbara kurser kan läsas vid SLU, på Uppsala universitet eller vid annat universitet (höstterminen år 2 lämpar sig även bra för att studera utomlands). Programmet avslutas med ett självständigt arbete på 30 hp för att förbereda för fortsatta akademiska studier eller arbete i livsmedelsföretag, organisationer eller myndigheter.
Programkopplade kurser år 1
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem (LV0103) 15 HP, höstterminen
Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem är en kurs som omfattar aspekter från hela livsmedelskedjan, inklusive primärproduktion, förädling, distribution, konsumtion och avfallshantering. Fokus ligger på effektiv användning av resurser genom hela kedjan. I kursen får studenterna fördjupa sig i dagens livsmedelssystem och deras utmaningar, analysera produktionskedjor utifrån ett livscykelperspektiv och ta fram förbättringsförslag som leder till ökad hållbarhet. Vi kommer även att identifiera och bedöma potentialen hos underutnyttjade och nya livsmedel och råvaror.
Kursen består av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och eget arbete utifrån fallstudier och bygger i hög grad på studentcentrerad undervisning, samt kontakter med olika aktörer inom livsmedelskedjan.
Marknadsföringsperspektiv för hållbara livsmedelssystem (FÖ0440), 15 HP, höstterminen
Kursen bygger på hållbar företagsutveckling inom biobaserad industri, speciellt livsmedelsindustri. Den är baserad på en förståelse av värdeproduktion som bygger på ekonomiska, miljömässiga och sociala värdedimensioner.
I kursen ges en introduktion till viktiga marknadsföringskoncept, modeller och teorier: värdedefinitioner med avseende på hållbar utveckling, innovation management, intressentteori, "social practice theory", relations-marknadsföring, nätverk och "Corporate Social Responsibility" (CSR), samt systemrelaterade begreppet, "creating shared value" (CSV).
Kursen innehåller föreläsningar, gästföreläsningar, seminarier och övningar samt projektarbete i vilka en fördjupad vokabulär utvecklas. Analytisk och värderande kompetens tränas också i fallfördjupningar och projekt.
Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem (LV0102) 15 ECTS, vårterminen
I kursen Projektledning för innovation i hållbara livsmedelssystem får vi en förståelse för hur innovationssystem ser ut och fungerar, och hur processer för innovation och produktutveckling inom livsmedelsområdet kan se ut och ledas. Projektledning och facilitering av innovationsprojekt utgör en betydande del av kursen. Kursen baseras på fallstudier där du arbetar med innovationsprojekt med koppling till hållbara livsmedelsystem i grupp. Projektet görs i samverkan med t ex livsmedelsindustrin, rådgivningsorganisationer, lantbrukare eller andra organisationer inom livsmedelssektorn. Efter kursen har du fått praktiska erfarenheter och strategisk kompetens för att utvärdera utvecklingsvägar utifrån långsiktiga hållbarhetsvisioner.
Konsumentbeteende, matval och hållbar matkonsumtion (FÖ0468) 15 ECTS, vårterminen
Kursen omfattar teoretisk fördjupning med olika tematiska inriktningar (konsumentbeteende, kvalitetsupplevelser, lärande, motivation, värderingar och drivkrafter i konsumentens val och beteenden. Ett särskilt tema rör konsumentundersökningar av både kvalitativ och kvantitativ karaktär, vilket även inkluderar metoder för sensorisk analys.
Kursen beaktar genomgående hållbarhetsperspektiv, vilket även omfattar hur nya konsumentbeteenden och hållbar konsumtion påverkar aktörer i värdekedjan för livsmedel och hur interaktioner i denna kedja förändras genom exempelvis nya distributionskanaler, kommunikationsmetoder, processer för gemensamt värdeskapande och nya vägar för möten mellan producent och konsument.
Exempel på valfria kurser
Matsvinn - dagens problem och framtidens möjligheter 7.5hp
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi 15hp
Environmental economics and management 15 ECTS
Globala försörjningssystem och matsäkerhet
Praktisk tvärvetenskap 15hp
Livsmedelsetik 7.5hp
Scientific Methods, Tools and Thesis Writing 15 hp
Forskningsprocessen: kvalitativa metoder, dataanalys och akademiskt skrivande 15hp
Forskningsmetoder i studier av människa och miljö 15hp
Kvalificerad praktik 2 7.5hp
Kvalificerad praktik 2 15hp