Hoppa till huvudinnehåll

Civilingenjör i miljö- och vattenteknik Miljögeotekniker eller miljökonsult?

Bli en modern och nytänkande civilingenjör i miljö- och vattenteknik. Du får kunskap i att utveckla, kvantitativt bedöma och använda helhetslösningar som kan minimera belastningen på miljön.

PROGRAMINFORMATION

Vill du arbeta med miljöfrågor och hjälpa till att stoppa miljöförstöringen i Sverige och världen? För att klara detta krävs nya synsätt och helhetslösningar. Civilingenjör i miljö- och vattenteknik ges gemensamt av SLU och Uppsala universitet och ger dig kunskap att utveckla och använda nya tekniker för att minska belastningen på miljön.

För att tackla miljö- och vattentekniska problem krävs nya synsätt och helhetslösningar, utmaningar som du som i miljö- och vattenteknik kommer att arbeta med.

Den snabba materiella utvecklingen i Sverige och i världen har lett till stora belastningar på miljön. Vi måste därför utveckla nya tekniker för att förstå och minimera miljöbelastningen. Det krävs en helhetssyn och ett samarbete mellan olika aktörer i samhället för att komma till rätta med miljöproblemen. Miljö- och vatteningenjören förstår sambandet mellan tekniska processer, samhällsfunktioner och miljöeffekter.

Ansökan

Programmet ges i samarbete med Uppsala universitet och antagningen hanteras via dem.

INNEHÅLL

Utbildningen ger dig kunskaper inom såväl matematik, datavetenskap, fysik, kemi, biologi och geovetenskap (mark, luft och vatten) som i de miljötekniska användningsområdena inom produktion och forskning. I utbildningen ingår att inhämta och tolka information från olika miljöer med hjälp av mät- och modelleringsmetoder, och du får en inblick i hur det är att arbeta med utvecklingsprojekt inom miljö- och vattenteknikområdet. Undervisningen är kopplad till yrkeslivet och består av föreläsningar, lektioner, laborationer, projektarbeten, studiebesök och exkursioner.

Under årskurs ett och två bygger du upp en gedigen grund genom att få en introduktion till området miljö- och vattenteknik samt läser kurser inom matematik, kemi, biologi, fysik, datavetenskap och miljörätt. Under årskurs tre får du tillämpa dessa kunskaper i kurser i meteorologi, hydrologi, reglerteknik och markvetenskap. I årskurs fyra och fem väljer du att specialisera dig inom olika terminsblock där vi, utöver att läsa blockspecifika kurser, i projekt genomför arbetsuppgifter och övar i olika arbetssätt som är vanliga för miljö- och vatteningenjörer. Terminsblocken ges inom uthålliga vatten- och avloppssystem, markmiljö, vattenresurser, luftvård och klimat, miljömanagement samt ekosystemmodellering. Utbildningen avslutas med en termins självständigt examensarbete då du kan rikta in dig på det du är mest intresserad av. Examensarbetena utförs i regel på företag, myndigheter eller universitet.

Programmet ges av Uppsala universitet men samläses på SLU.

Du hittar programmets kurser under fliken ”ramschema” som finns längre ned på denna sida.

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Efter utbildningen kan du söka jobb inom flera olika områden. Som civilingenjör i miljö- och vattenteknik kan du till exempel arbeta som:

  • miljögeotekniker
  • forskare
  • konsult
  • utredare
  • miljöingenjör

Utbildningen är en bra grund för dig som vill fortsätta med forskarstudier för att doktorera inom miljö- och vattenteknik eller närbesläktade ämnesområden.

Var har studenter fått jobb?

RAMSCHEMA

Årskurs 1

Biologi

2024-01-15 - 2024-03-19
5,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 2

Årskurs 3

Årskurs 4

Avfallshantering

2023-10-31 - 2024-01-14
5,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Val av VA-system

2023-10-31 - 2024-01-14
10,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Vattenresursteknik

2024-02-26 - 2024-03-19
5,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 5

UTBILDNINGSPLAN

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

Instagram

#pluggahållbart-studenter visar bilder ur sin vardag. Häng med!

Instagram

Facebook

Lär känna studenter och alumner och diskutera vad som är #pluggahållbart-intressant.

Facebook
Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studievägledning för programmet vid Uppsala universitet

studievagledare-w@uadm.uu.se

 

Frågor och svar om studier.png

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…