
Vad gör en agronom?
Agronomer har en bred kunskap om livsmedelsproduktion och är tydligt kopplade till lantbruket.
Agronomers arbetsuppgifter är vanligtvis relaterade till lantbruk, livsmedelsproduktion eller miljö. Arbetsuppgifterna kan vara exempelvis handläggning, rådgivning, forskning, marknadsföring/försäljning, utveckling, kvalitetssäkring samt verksamhetsledning. Allt fler agronomer jobbar med miljö och andra hållbarhetsfrågor som till exempel kvalitets- och miljöledning eller med bistånds- och utvecklingsfrågor.
Hur blir jag agronom?
Som enda universitet i Sverige kan vi erbjuda program som leder till agronomexamen. Du kan bli agronom inom fem olika områden.
Med start höstterminen 2021 ersätts de tidigare femåriga agronomprogrammen av en kombination av ett kandidat- och ett masterprogram. I första steget söker du ett av de kandidatprogram som finns listade under sidorna nedan. Masterprogrammet söker du när du har genomfört ditt kandidatprogram.

Agronom - Livsmedel
Tycker du att det är spännande med mat? Hur mat kommer att se ut i framtiden och hur man kan producera mat på ett hållbart sätt? Då är livsmedelsagronom något för dig.

Agronom - Mark/växt
Det vi odlar ska uppfylla många krav som att bidra till en hållbar livsmedelsförsörjning och fungera som en fossilfri råvara för energi och och biobaserade plastmaterial.

Agronom - ekonomi
Välkommen till en ekonomiutbildning med fokus på lantbruk, naturresurser och livsmedelskedjan.

Agronom - landsbygdsutveckling
Hur ser landsbygdens roll ut i samhället? Hur kan den utvecklas, och hur fungerar samspelet mellan stad och land?

Agronom - djur
Vill du arbeta med hållbar livsmedelsproduktion och till exempel bidra till att vi får friska mjölkkor, hållbar äggproduktion och klimatanpassad fiskodling i vår svenska matförsörjning? Då kanske husdjursagronom är något för dig.