Hoppa till huvudinnehåll

Agronom Vill du arbeta med hållbar matproduktion?

Agronomer är experter på hur mat produceras och på vad som krävs för att göra det på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt.

Vad gör en agronom?

Agronomer har en bred kunskap om livsmedelsproduktion och är tydligt kopplade till lantbruket. 

Agronomers arbetsuppgifter är vanligtvis relaterade till lantbruk, livsmedelsproduktion eller miljö. Arbetsuppgifterna kan vara exempelvis handläggning, rådgivning, forskning, marknadsföring/försäljning, utveckling, kvalitetssäkring samt verksamhetsledning. Allt fler agronomer jobbar med miljö och andra hållbarhetsfrågor som till exempel kvalitets- och miljöledning eller med bistånds- och utvecklingsfrågor. 

Hur blir jag agronom?

Som enda universitet i Sverige kan vi erbjuda program som leder till agronomexamen. Du kan bli agronom inom fem olika områden. 

Med start höstterminen 2021 ersätts de tidigare femåriga agronomprogrammen av en kombination av ett kandidat- och ett masterprogram. I första steget söker du ett av de kandidatprogram som finns listade under sidorna nedan. Masterprogrammet söker du när du har genomfört ditt kandidatprogram.

 

Agronom - Livsmedel

Tycker du att det är spännande med mat? Hur mat kommer att se ut i framtiden och hur man kan producera mat på ett hållbart sätt? Då är livsmedelsagronom något för dig. 

Bilden visar en skördetröska som skördar höstvete.

Agronom - Mark/växt

Det vi odlar ska uppfylla många krav som att bidra till en hållbar livsmedelsförsörjning och fungera som en fossilfri råvara för energi och och biobaserade plastmaterial. 

Agronom - ekonomi

Välkommen till en ekonomiutbildning med fokus på lantbruk, naturresurser och livsmedelskedjan.

Agronom - landsbygdsutveckling

Hur ser landsbygdens roll ut i samhället? Hur kan den utvecklas, och hur fungerar samspelet mellan stad och land? 

Bild av en mjölkko med kalv ute på bete.

Agronom - djur

Vill du arbeta med hållbar livsmedelsproduktion och till exempel bidra till att vi får friska mjölkkor, hållbar äggproduktion och klimatanpassad fiskodling i vår svenska matförsörjning? Då kanske husdjursagronom är något för dig. 

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…