Hoppa till huvudinnehåll

Agronom Vad ska vi äta i framtiden? Hur ska vi leva?

Vill du vara med och påverka hur vi producerar vår mat och hur vi kan anpassa vårt samhälle till en mer hållbar livsstil? Då ska du plugga till agronom!

Vad gör en agronom?

Agronomer har en nyckelroll när det gäller att lösa många viktiga samhällsutmaningar. Samhällets är beroende av en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning vilket bl.a. kräver en god djuromsorg, biologisk mångfald, en fungerande landsbygd och tillgång till förnybar energi. Som agronom har du den expertkunskap som krävs för att bidra till hållbara lösningar. Du är eftertraktad på arbetsmarknaden och jobbar ofta i ledande befattning.

Hur blir jag agronom?

En agronomutbildning är sammanlagt fem år. Du söker först till ett kandidatprogram och fortsätter sedan på ett masterprogram. SLU är rankat som ett av världens bästa lantbruksuniversitet och kan erbjuda dig en utbildning av hög kvalitet. Agronomer utbildas inom områdena ekonomi, livsmedel, växtodling, djur och landsbygdsutveckling. Läs mer under respektive område. 

Agronom - livsmedel

Vill du kunna skapa livsmedel av hållbara råvaror? Vill du veta om det är nyttigt att äta insekter eller om tång kan användas för framtidens proteinförsörjning? Läs till livsmedelsagronom och påverka framtidens livsmedelsförsörjning.

Agronom - mark/växt

Det vi odlar är basen för vår livsmedelsförsörjning. Hur kan vi producera tillräckligt med mat av hög kvalitet men samtidigt ta hänsyn till ekonomi och omgivande miljö? Som mark- och växtagronom har du eftertraktad kompetens som behövs för att utveckla framtidens hållbara odlingssystem.

Agronom - ekonomi

Välkommen till en ekonomiutbildning med fokus på lantbruk, naturresurser och livsmedelskedjan.

Agronom - landsbygdsutveckling

För en levande landsbygd behövs samarbete både lokalt, nationellt och internationellt. Som landsbygdsutvecklingsagronom bidrar du till en hållbar utveckling av vårt samhälle och en klok användning av våra naturresurser.

Bild av en mjölkko med kalv ute på bete.

Agronom - djur

Vill du arbeta med hållbar livsmedelsproduktion och djur. Bidra till friska och välmående mjölkkor, hållbar äggproduktion eller klimatanpassad fiskodling till vår svenska matförsörjning? Då är husdjursagronom något för dig. 


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…