humla-760x240.jpg
Crafoordsalen, Alnarp

Konferens om Biologiska hot mot honungsbin, humlor och solitära bin

konferenser |

Partnerskap Alnarp, Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Biodlingsföretagarna (BF) och Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) bjuder in till en konferens i Alnarp, Skåne. Konferensen är för biodlare, trädgårdsodlare, lantbrukare, rådgivare, tjänstemän och forskare men även en intresserad allmänhet.

Bakgrund för konferensen

Antalet biodlare ökar i Sverige vilket är en mycket glädjande utveckling. En bra insektspollinering har stor betydelse för skörd och kvalitet av ett antal viktiga grödor bland annat raps, klöverfrö, tomater, hallon, jordgubbar och äpplen.

Jordbruksverket fick 2017 pengar till ett projekt av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att utreda biologiska hot mot pollinatörer. Beredskapen mot exotiska skadegörare i honungsbin ska förbättras. Med ”exotisk” menas skadegörare som idag inte finns i Sverige men som kan komma hit. Dessutom ska vi utreda om importerade humlesamhällen utgör ett hot mot de vilda svenska humlorna och göra enkla undersökningar av alternativ till importerade jordhumlor.  I utredningens projektgrupp deltar representanter från biodlarnas organisationer, Sveriges lantbruksuniversitet, Lunds universitet, Länsstyrelsen Skåne och bitillsynsman i Skåne och Jordbruksverket. Denna konferens ingår i projektet.

På konferensen presenteras nya svenska forskningsrön om humlors pollinering och beredskapen mot exotiska skadegörare.

Vi hälsar alla som är intresserade av honungsbin, humlor och pollinering varmt välkomna!

Tid: 2018-12-06 09:00 - 17:00
Ort: Alnarp
Lokal: Crafoordsalen
Arrangör: Partnerskap Alnarp, Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Biodlingsföretagarna (BF) och Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR)
Sista anmälningsdag: 15 november 2018
Mer information:

Partnerskap Alnarp bjuder på en enkel lunch.

Anmälan senast torsdagen den 15 november via denna sida.

En del föreläsningar är på engelska

Internationell utblick är mycket värdefullt. Några föreläsningar kommer därför att vara på engelska. Översatta presentationer kommer senare att läggas ut på Partnerskap Alnarp och Jordbruksverkets webbplatser.

Gemensamt pass – Inledning. Crafoordsalen

09:00-09:30   Registrering och kaffe utanför Crafoordsalen

09:30-09:50   Introduktion av konferensen och smakprov på hur SLU arbetar med bin och pollinering
Åsa Lankinen, SLU Alnarp