food.jpg
Uppsala universitet, Campus Gotland, F-huset, Sal F14, Skeppsbron 24, Visby

Fake eller fakta om mat? Kl 16

seminarier, workshops |

Vi zoomar in diskussionen om fake news, matmyter och ifrågasättande av etablerad kunskap på matområdet. Vem kan man lita på? Hur kan vi fatta kloka beslut, när vi inte har tid eller kunskap nog att ta reda på vad som är fakta eller fake?

Oavsett om beslutet du ska fatta gäller en livsmedelsstrategi eller vad du ska servera till middag påverkas du av en mängd mer eller mindre välgrundade budskap om maten vi äter. Som konsumenter känner vi oro och vill gärna göra rätt. Idag kan en influencer ha större inflytande än en myndighet över den som vill veta vad som är klokt att äta med hänsyn till miljön, djuren eller hälsan.

En panel av politiker, journalister, opinionsbildare, forskare och aktörer i livsmedelsbranschen diskuterar utmaningarna med att nå ut med riktig vetenskap. Vilka budskap köper vi och vilka köper vi inte? Hur kan framtidens beslutsfattare veta vilken information de ska grunda sina beslut på och hur kan de bidra till att konsumenten kan känna sig trygg i sina matval?

Inleder gör Livsmedelsakademiens VD Lotta Törner och Emma Frans, influencer i sociala medier, forskare vid KI och vetenskapsskribent som författat boken "Konsten att skilja vetenskap från trams".

Under seminariet serveras något ätbart med anknytning till ämnet. Vi bjuder även på konkreta råd om hur du kan genomskåda fake news, nå ut med riktig vetenskap och fatta underbyggda beslut.

Moderator

• Annika Åhnberg, tidigare jordbruksminister

• Emma Frans, influencer, forskare, Karolinska institutet (KI)
  • Lotta Törner, VD, Livsmedelsakademien
  • Ulf Magnusson, professor, SLU
  • Anna Lehrman, biträdande programchef Mistra Biotech, SLU
  • Christina Lindahl, kommunikationschef, Livsmedelsverket
  • Victor Rundqvist, Centerpariets Ungdomsförbund
  • Alicia Nathanson Thulin, Unga Feminister

samt fler politiker och aktörer i livsmedelsbranschen

Till sidan om SLU Future Foods seminarier under Almedalsveckan

För kännedom
Fotografering kan komma att ske, med syftet att i SLU:s olika kommunikationskanaler beskriva universitetets verksamhet. Om du INTE vill vara med på bild måste du meddela fotografen detta på plats.

Tid: 2018-07-03 16:00 - 17:30
Ort: Visby
Lokal: Uppsala universitet, Campus Gotland, F-huset, Sal F14, Skeppsbron 24
Arrangör: SLU Future Food
Mer information:

Lokal: Uppsala universitet, Campus Gotland, F-huset, Sal F14, Skeppsbron 24

Kontaktpersoner: Gunilla Leffler, gunilla.leffler@slu.se, tel 0766-118 90 77 Annsofie Wahlström, annsofie.wahlstrom@slu.se

Följ @SLUFutureFood på Twitter. Under seminariet twittrar vi med hashtag #fakeellerfakta .

Sidansvarig: rebecca.rikner@slu.se