4
jul
Hästgatan 12, tält och trädgård, Visby

Käk för kris och krig – livsmedelsberedskap för en ny tid. Kl 13:15

seminarier, workshops |
mat-i-krig.jpg

Försvarsberedningen föreslår att Sverige ska återupprätta livsmedelsberedskapen, till en uppskattad kostnad av 700 miljoner kr/år från 2021. Hur kan vi med hjälp av aktuell forskning bygga beredskapen på ett sätt som samtidigt skulle göra Sveriges livsmedelssystem mer hållbart?

Hur ska vi uppnå livsmedelsberedskapen? Försvarsberedningens rapport Motståndskraft (Ds 2017:66) ger förslag som involverar såväl offentliga som privata aktörer och allmänhet, men samtidigt efterlyses en inriktning för vilka metoder som ska användas. Istället för att möta den nya tidens utmaningar med gårdagens lösningar kan vi utarbeta omställningsplaner, baserad på aktuell forskning. 

Vid detta seminarium diskuteras möjliga synergieffekter mellan två olika politikområden som sällan möts: civilt försvar och hållbarhet. Utgångspunkten är att flera av de lösningar som föreslagits för att göra livsmedelssystemet mer hållbart för att klara stora utmaningar, även vore en bra beredskapspolitik.

Satsningen på stärkt beredskap kan därför, rätt utformad, samtidigt bidra till att göra jordbruket och resten av det svenska livsmedelssystemet mer resilient, dvs mindre sårbart. 

Efterföljande mingel då kriskost serveras i trädgården.

Moderatorer

  • Annika Nordgren Christensen, expert inom totalförsvar
  • Erik Fahlbeck, vicerektor, SLU

Medverkande

  • Tommy Åkesson, huvudsekreterare, Försvarsberedningen
  • Camilla Eriksson, forskare, FOI/SLU
  • Pernilla Tidåker, forskare, SLU
  • Serina Ahlgren, senior researcher, RISE Research
  • Svante Werger, kommunikationsdirektör, MSB
  • Therese Frisell, handläggare beredskap, Livsmedelsverket
  • Harald Svensson, stf generaldirektör, Jordbruksverket
  • Patrik Strömer, ansvarig policyfrågor, Livsmedelsföretagen
  • Ulrika Dahlin, chef risk och säkerhet, ICA

Till sidan om Future Foods seminarier under Almedalsveckan

För kännedom
Fotografering kan komma att ske, med syftet att i SLU:s olika kommunikationskanaler beskriva universitetets verksamhet. Om du INTE vill vara med på bild måste du meddela fotografen detta på plats.

Fakta
Tid: 2018-07-04 13:15 - 14:45
Ort: Visby
Lokal: Hästgatan 12, tält och trädgård
Arrangör: SLU Future Food
Mer information:

Kontaktpersoner:
Gunilla Leffler, gunilla.leffler@slu.se, tel 0766-118 90 77
Annsofie Wahlström, annsofie.wahlstrom@slu.se

Seminariet filmas men streamas inte live, så se till att vara på plats. 

Följ @SLUFutureFood på Twitter. Under seminariet twittrar vi med hashtag #kriskäk .

Ladda ned inbjudan till seminariet "Käk för kris och krig" (pdf). Sprid gärna!


Länk till dokument
Relaterade sidor:
Sidansvarig: rebecca.rikner@slu.se