1
dec
via Zoom

Webbinarium: Djur och människor ur ett pandemiperspektiv

seminarier, workshops |
Corona-virus. Foto.

Välkommen till ett webbinarium där vi kommer fördjupa oss i hur och varför pandemier uppstår och vilken roll djuren och vi människor spelar. Vi kommer också diskutera om en minskad global köttproduktion kan minska risken för spridning av sjukdomar mellan djur och människor, och om det skulle vara möjligt att föda Sveriges och jordens befolkning på en vegetarisk kost.

Sant eller falskt om pandemier

 • "Problemet är ur världen om alla blir vegetarianer och djurmarknader förbjuds"
 • "Den industriella djuruppfödningen är en grogrund för pandemier”
 • ”Ge inte djur skulden för coronaviruset – det är människan som bär ansvaret”
 • "Biologisk mångfald kan minska risken för pandemier”

Målgrupp

Webbinariet kommer att hållas på en populärvetenskaplig nivå och vi välkomnar intresserad allmänhet, relevanta aktörer inom livsmedelsbranschen samt forskare och studenter.

Preliminärt program

 • 09:30 – 09:35 Välkommen - Prof. Susanna Sternberg Lewerin & Dr. Elisabeth Rajala, SLU
 • 09:35 – 09:50 Pandemier i historien – Dr. Anders Lindberg, fd smittskyddsläkare
 • 09:50 – 10:10 Djuren och vi, hur stora är egentligen skillnaderna? - Prof. Per Alström, UU
 • 10:10 – 10:15 Kort paus
 • 10:15 – 10:35 Varför blir vissa värddjur sjuka? - Prof. Caroline Fossum, SLU
 • 10:35 – 10:55 Näringslära med globalt perspektiv – Prof. Lena Hulthén, GU       
 • 10:55 – 11:00 Avslutning

Anmäl dig senast måndag 30 november via formuläret nedan. Länk till zoom skickas ut dagen före webbinariet. 

Anmälan

De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter. / The information you register here will be processed by SLU to administer your registration or your visit. Click in the box to confirm this. Read more about processing personal data at www.slu.se/en/about-slu/contact-slu/personal-data

Välkommen!

Fakta

Tid: 2020-12-01 09:30 - 11:00
Ort: via Zoom
Arrangör: SLU Kommitté för globala djursjukdomar (CGD) & SLU Framtidens djur, natur och hälsa
Sista anmälningsdag: 30 november 2020
Pris: Kostnadsfritt
Mer information:

Mer information om talarna

Anders Lindberg är före detta smittskyddsläkare i Hallands och sitter idag med i en referensgrupp hos Folkhälsomyndigheten under arbetet med Corona-pandemin.

Per Alström är professor i ornitologi och specialiserad på evolutionsbiologi och arbetar vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala Universitet.

Caroline Fossum är professor i immunologi vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU och forskar främst på styrning av det tidiga immunsvaret.

Lena Hulthén är professor emerita i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, där forskningen är inriktad mot mineraler men också övergripande kostens betydelse för hälsa och vid sjukdom.

Susanna Sternberg Lewerin är professor i epizootologi & smittskydd vid SLU och har lång erfarenhet av arbete med övervakning, förebyggande och kontroll av smittsamma sjukdomar.

Elisabeth Rajala är veterinär och forskare vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU och forskar främst på spridning och kontroll av smittsamma sjukdomar och global folkhälsa.