Havre på väg upp ur jorden.
19
maj
Online

Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk? – lansering av webbportalen Ekofakta.se

Ekofakta öppnades förra sommaren, men på grund av Covid-19 så sköts det planerade lanseringseventet för portalen på framtiden. Tills nu då vi genomför det online! I Ekofaktas avsnitt ”Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?” har Epok i samarbete med ett antal forskare sammanställt den senaste forskningen om en rad aspekter på ekologiskt lantbruk. Nu vill vi välkomna till ett webbinarium den 19 maj där vi presenterar Ekofaktas innehåll och syfte. Vi bjuder på ett axplock från forskningssammanställningarna och en efterföljande dialog om det ekologiska lantbrukets hållbarhetsutmaningar.

I juni 2020 lanserades webbplatsen Ekofakta.se, en webbportal med samlad fakta och information om ekologiskt lantbruk och ekologisk konsumtion. Ekofakta är uppbyggd och drivs av SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) i samråd med branschorganisationerna KRAV, Ekologiska lantbrukarna, Organic Sweden och Ekomatcentrum. Webbportalen är finansierad av Jordbruksverket som en del åtgärdsplanen för att uppnå regeringens mål om att öka ekologisk produktion och konsumtion i Sverige.

Program

13:00 Epoks föreståndare Johanna Spångberg hälsar välkommen

13:05 Introduktion till Ekofakta, hur hemsidan byggts upp och vad den innehåller – av Maria Wivstad, f.d. föreståndare för Epok och projektledare för Ekofakta.se

13:20 Delar av ”Vad säger forskningen om ekologiskt lantbruk?” presenteras

  • Klimat och livsmedelsförsörjning
  • Biologisk mångfald
  • Växtskydd
  • Växtnäring och övergödning

14:00 Paus

14:10 Vilka framtida hållbarhetsutmaningar har det ekologiska lantbruket?

Panel med bland andra Christel Cederberg (Chalmers), Sofia Sollén Norrlin (Ekologiska Lantbrukarna) och Maria Wivstad (SLU)

14:40 Öppen diskussion

15:00 Webbinariet avslutas

Anmälan

Vill du prenumerera på Epoks nyhetsbrev?
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera och hantera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter
Fakta
Tid: 2021-05-19 13:00 - 15:00
Ort: Online
Arrangör: SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok)
Sista anmälningsdag: 17 maj 2021
Sidansvarig: janne.nordlund.othen@slu.se