8 jun

Sjöhistoriska museet, Stockolm och online

Världshavsdagen: Skydda havet!

evenemang |
Mattias Sköld, forskare och senior miljöanalysspecialist på institutionen för akvatiska resurser, SLU. Foto.

Fira Världshavsdagen 8 juni på Sjöhistoriska museet i Stockholm med föredrag och panelsamtal om skydd av havet för att bevara biologisk mångfald.

Forskare, myndigheter och frivilligorganisationer ger sin syn på varför havet behöver skyddas och hur det ska gå till för att vi ska kunna nå målet att skydda 30 procent av världshavet till år 2030.

Mattias Sköld, forskare och senior miljöanalysspecialist från institutionen för akvatiska resuser, SLU, medverkar i panelsamtal om vad Sverige har gjort hittills och vilka resultat det har gett.

Fakta

Tid: 2023-06-08 13:00
Ort: Sjöhistoriska museet, Stockolm och online
Arrangör: Havsmiljöinstitutet, Formas, SMHI, Havs- och vattenmyndigheten, Naturskyddsföreningen, Polarforskningssekretariatet, Svenska Unescorådet, Sveriges lantbruksuniversitet, Göteborgs universitet, Stockholms unversitet och Universeum.
Sista anmälningsdag: 6 juni 2023
Mer information:

Läs mer och anmäl dig.

Seminariespråk: svenska.

Lästips: Skydda fisken - för havets skull


Program

Moderator: Zandra Thuvesson, Formas.

13:00 Välkommen till Sjöhistoriska museet! Mats Djurberg, museichef.

13:05 Firandet av Världshavsdagen inleds av Anna Lindstedt, Sveriges havsambassadör.

13:10 Värdet av ett skyddat hav. Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet.

13:20 Vad innebär den globala överenskommelsen om att skydda havet? Lena Tingström, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

13:30 Vad har Sveriges gjort så här långt och vilka resultat har det gett? Panelsamtal med Mattias Sköld från SLU, Annica Sandström från Luleå tekniska universitet och Lena Tingström från Havs- och vattenmyndigheten, Kerstin Johannesson från Göteborgs universitet.

14:00 Bensträckare

14:10 Hur ser ett skyddat hav ut och vad kan det ge oss människor? Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

14:25 Panelsamtal om hur Sverige kan arbeta nationellt och internationellt för att skydda 30 procent av havet till år 2030 och hur starkt skydd som behövs. Medverkande: Karin Lexén från Naturskyddsföreningen, Karin Wall från Havs- och vattenmyndigheten, Joel Wiklund Hult från Svenska Unescorådet och Anna Lindstedt, Sveriges havsambassadör.

15:00 Avslutning

15:00-16:00 Efter seminariet bjuds på mingel i museets café och ett musikstycke inspirerad av havet. Det finns också möjlighet att besöka museets nyöppnade utställning Planet och Plastic?


Kontaktinformation

Mattias Sköld, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
Fartygsenheten, SLU
mattias.skold@slu.se, 010-478 40 46, 070-537 87 74