SLU-nyhet

Elin Röös i vetenskapsradion: Pilotgård mättar fler med bönor

Publicerad: 19 oktober 2016

Elin Röös, forskare vid SLU och knuten till EPOK har studerat en ekologisk gård som ställt om till mer odling av vegetabilier. De preliminära resultaten visar att gården kan föda tre gånger så många människor med ökad odling av bland annat baljväxter.

På den lilla gården i Närke har lantbrukaren Adam Arnesson sedan förra året visserligen ökat den använda markytan från 60 till 80 hektar. Samtidigt har alltså matproduktionen ökat mycket mer än så, när de runt hundra fåren har fått nytt sällskap av proteinrika grödor för oss människor.

– Före omställningen kunde gården försörja ungefär 60 personer på den här gården. Nu har vi inte de exakta siffrorna för det här året än, men i och med den här omställningen är det nu cirka 180-200 människor i stället, säger Elin.

Läs mer och lyssna på Sveriges radios webbplats.

Länk till vetenskapsradions miljöprogram"Klotet" och ett längre reportage om projektet.