SLU-nyhet

Intressant och värdefull rabarber till Nationella genbanken

Publicerad: 13 april 2017
Rabarber i Nationella genbanken. Foto Linnea Oskarsson, SLU.JPG

Tjugo intressanta och värdefulla rabarberkloner från Fredrikdals trädgårdar I Helsingborg utgör det senaste tillskottet till POM:s Nationella genbank i Alnarp.

En stor del av de äldre rabarberkloner som utgör POM:s relativt stora samling i den Nationella genbanken i Alnarp härrör från växtförädlare Kerstin Olssons insamlingar från början av 2000-talet. Dessa kom främst från södra Sverige och har undersökts både morfologiskt och genetiskt genom ett examensarbete av Elenor Lundahl vid SLU. Det mest bevarandevärda och intressanta växtmaterialet från denna insamling har bevarats i Fredriksdals köksträdgård där samlingen blivit en populär attraktion. I händerna på trädgårdsmästaren Philippe Hässelkvist har det blivit ett ståtligt blickfång och produkter av skörden har årligen gått att köpa i trädgårdens butik. Nu införlivas denna värdefulla samling även i POM:s Nationella genbank i Alnarp.

Det är enklast att föröka rabarber genom små rotdelningar, gärna innan plantan börjat växa allt för mycket om våren. Stora, gamla rotbitar ruttnar i jorden och det viktiga är att unga, friska rotbitar med ett antal ögon med skottillväxt kommer med och att man planterar innan det torkar upp allt för mycket i jorden. I Skåne växer redan rabarbern så det knakar, så delningarna till Nationella genbanken togs inte en dag för tidigt!

I samlingen från Fredriksdal återfinns bl.a. en vackert rödblommande rabarber från Hörninge i Borgholms kommun, men också några äldre kloner som ligger genetiskt nära de kända handelssorterna 'The Sutton' och 'Viktoria'. Nu kommer de alltså snart att planteras i Nationella genbanken där de med tiden kommer få ta plats tillsammans med de drygt 20 kloner som samlades in under POM:s "Sparrisupprop". Bland POM:s rabarber finns sedan tidigare till exempel en rabarber från Selma Lagerlöfs tidiga bostad vid Lagerlöfsgården i Falun och den mycket härdiga 'Fäbod' som vuxit 800 meter över havet vid fjällhotellet Fjällnäs. Samtliga kloner kommer inom det närmsta året att presenteras i en publikation om Sparrisuppropets växtmaterial.


Kontaktinformation

Erik De Vahl, trädgårdsmästare vid Nationella genbanken, Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU erik.de.vahl@slu.se, 073-313 08 68

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se