SLU-nyhet

Bo Algers belönad för banbrytande arbete för djurvälfärd

Publicerad: 28 juni 2018

Bo Algers, professor emeritus i husdjurshygien vid SLU, har utsetts till vinnare av Humane Slaughter Award 2018, en utmärkelse som delas ut av en brittisk ideell organisation som verkar för human slakt. Priset överlämnades idag vid en djurvälfärdskonferens i Newcastle.

I sitt pressmeddelande skriver The Humane Slaughter Association ("Samfundet för human slakt") att Algers får priset för sitt exemplariska arbete med att förbättra välfärden för lantbrukets djur. I motiveringen framhålls hans studier om inhysningsmiljöns betydelse för hälsa och välfärd hos olika djurslag, om olika avlivningsmetoder och om mobil slakt. Priset är också ett erkännande av hans förmåga att driva frågor om djurvälfärd och slakt både i Sverige och på EU-nivå.

Jag är mycket hedrad över utmärkelsen, säger Bo Algers. The Humane Slaughter Association (SHA) är en av de äldsta och mest respekterade välgörenhetsorganisationerna inom området, och arbetar för att jordbrukets djur ska behandlas humant jorden runt. Jag vill också påpeka att resultaten har uppnåtts i samarbete med forskarkollegor såsom Sophie Atkinson, Lotta Berg, Jan Hultgren, Anne Larsen, Rebecka Westin och flera andra.

Bo Algers blev legitimerad veterinär 1974. Han var professor i husdjurshygien vid SLU i Skara under åren 1994–2014, och är numera professor emeritus. År 2015 tilldelades han SLU:s stora förtjänstmedalj.

Humane Slaughter Award delas ut till individer eller organisationer som har gjort betydande vetenskapliga framsteg kring djurs välbefinnande vid slakt, transporter eller avlivning vid allvarliga sjukdomsutbrott.

Länk till pressmeddelande från HSA

Kontaktuppgifter

Bo Algers
073-399 97 90, bo.algers@slu.se
https://www.slu.se/cv/bo-algers/

Pressbild

(Får publiceras fritt i anslutning till artiklar om denna nyhet. Fotograf ska anges.)