SLU-nyhet

Inslag om bondbönan 'Brottby' på Odla med P1

Publicerad: 27 augusti 2020
Bondböna 'Brottby', närbild av blomningen. Färgoto.

Kerstin bor i Brottby i Roslagen. Hennes mamma Gerd blev för länge sedan bjuden på bönvälling av en gammal torpare, Anders i Kullängen.

Bönvällingen, en slags redd soppa, gjorde Anders av morötter, bondbönor och persilja. Efter måltiden fick Gerd med sig bönor att odla i sin egen trädgård och så småningom fick även Gerds dotter Kerstin utsäde av den. När Poms Fröupprop drog igång 2002 skickade Kerstin in bönan, tillsammans med historien om den, och den valdes ut för bevarande på NordGen. Bönan fick sortnamnet 'Brottby' och nu har den blivit bevarandesort på Jordbruksverkets lista. P1:s program Odla med P1 har gjort ett inslag om bondbönan, historien bakom den och hur den nu börjat odlas i större skala för att få upp mängden utsäde. Lyssna på hela historien om bondbönan 'Brottby' i P1:s program Odla med P1


Kontaktinformation
Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se