SLU-nyhet

Tonfiskforskning blir dokumentär på SVT

Publicerad: 01 september 2020
En man i flytväst och keps ombord på en båt. Foto.

Sveriges fantastiska fiskar är arbetsnamnet på den trilogi i naturdokumentärer som filmaren Martin Falklind just nu arbetar med för SVT. I helgen följde han med SLU:s forskare ut till havs för att fånga deras arbete med den blåfenade tonfisken på film. Vi passade på att ställa några frågor!

Hur var dagen?

Det var en helt magisk soluppgång i morgondimma när vi stävade ut i morgondimman från Lysekil. Havet låg spegelblankt och när vi kom ut i området där tonfiskarna jagar mellan Sverige och Danmark behövde vi inte vänta länge innan den första fisken var fångad och forskarna kunde börja märkarbetet.

Det var fantastiskt att få tillfälle att komma dessa gigantiska varelser så nära och det känns nästan overkligt bra att de åter simmar i våra vatten. Det var också väldigt imponerande att se hur proffsigt och snabbt teamet jobbade för att fisken skulle komma tillbaka i vattnet så snabbt som möjligt.

Som filmare var vi extra nöjda över att vädret var bra och att det blev så många märkningar, vilket betyder bra bilder och mycket material att välja bland i klippningen.

 

Berätta om ditt filmprojekt!

Vi gör en trilogi med entimmes naturdokumentärer om Sveriges vatten och fiskar för SVT. Arbetsnamnet på serien är Sveriges fantastiska fiskar. En av filmerna kommer handla om älvarna, den andra om sjöarna och den tredje om haven. Syftet är att visa vilka fantastiska vattenmiljöer vi har och vilka fantastiska varelser som lever däri. Vi vill visa vilka viktiga resurser de är för oss människor bara vi tar hand om dem.

Det är det mest utmanande och komplicerade filmprojekt som jag har varit involverad i. Att göra naturfilm om fiskarnas beteenden är ingen enkel sak, det krävs fantasi, tålamod och smarta tekniska lösningar för att få bilderna. Men samtidigt är det kanske det mest spännande projekt jag varit med om, vi lär oss hela tiden nya intressanta saker under tiden vi spenderar dagar, veckor, månader ute vid och i våra vatten.

Tonfisken är en av våra historier som kommer berättas i filmen om haven, och det känns som en väldigt positiv historia. En fisk som försvunnit från våra vatten, som kommit tillbaka, och fått en andra chans!

 

Två män bakom en stor filmkamera ombord på en båt. Foto.
Martin och Johan Falklind bakom filmkamerorna.
Stor fisk hoppar ovanför vattenytan. Foto.
En bild från Martin Falklinds filmmaterial om den blåfenade tonfisken. Foto: Martin Falklind

Varför är det viktigt att visa forskningen som görs om blåfenad tonfisk?

Vi vill visa hur forskningen går till och varför den behövs. Endast genom att ta reda på tonfiskens vandringsmönster och vanor kan man få till en förvaltning som blir hållbar och långsiktig. Ju mer man vet desto bättre förvaltning.

 

Hur väcktes ditt engagemang för levande vatten och hållbart fiske?

Som liten metade jag mycket krabbor på västkusten med de andra barnen. Där väcktes min fascination för livet under ytan, alla dessa märkliga varelser som simmade och kröp i tången under bryggan. Jag kunde inte få nog och låg där i timmar på magen, jag hade alltid sönderbränd rygg efter sommaren. Sedan blev äventyren större och längre bort när jag började fota och filma vattnens invånare. Sakta men säkert skiftade mitt fokus från det egna äventyret till hur vi egentligen tar hand om våra fiskar och vatten. Jag såg både bra och dåliga exempel på hur vi behandlar dessa resurser. Roligast är att fokusera på de goda exemplen, det känns också som att just dessa ger inspiration och vilja till hållbart fiske.

 

När kan vi se filmerna?

Om allt går enligt plan kommer serien att gå i sändning under hösten 2021.

 

Tack!