SLU-nyhet

Odla svamp i björkskogen

Publicerad: 08 november 2021
Sprängticka

Intäkterna från björkskogen kan öka dramatiskt genom att ta tillvara och sälja en björk-svamp. Forskarna lägger nu grunden till metoder för att aktivt odla svampen.

I hälsokostaffärer säljs den oftast som chaga, men det svenska namnet är sprängticka. Den har omnämnts som botmedel för en mängd åkommor sedan medeltiden och under senare år har intresset ökat lavinartat runt om i världen.
Ett kilo torkad sprängticka kan säljas för runt 500 kronor. I hälsokostaffären, där den malts ner till pulver för att bryggas te, kostar en liten burk långt över hundra kronor.
– Bara i USA finns 100-tals produkter baserade på svampen och marknaden förra året beräknades vara värd 12 miljarder dollar, berättar forskare Gudmund Vollbrecht.
GENOM historien finns en mängd exempel på hur chaga använts mot magsår, parasiter och diabetes. En rysk tsar med läppcancer uppges ha blivit frisk genom att smörja in läpparna med pulveriserad svamp. Den är full av antioxidanter och används ofta för att mota infektioner och stärka immunförsvaret. I modern tid finns laboratorieförsök som visar att extrakt från sprängtickan är verksamt mot vissa cancerformer, men några kliniska bevis har inte presenterats.
– Vi tar inte ställning till i vad mån svampen verkligen har hälso-effekter. Det intressanta ur vårt perspektiv är att det finns en marknad för sprängticka och därmed möjligheter för skogsägare till nya inkomster, säger Gudmund Vollbrecht.

Läs hela nyhetsbrevet HÄR


Kontaktinformation