SLU-nyhet

Djurskyddsreglernas betydelse för jordbrukets ekonomi i olika EU-länder undersöks

Publicerad: 02 februari 2021

Ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid SLU undersöker hur djurskyddslagstiftningen påverkar animalieproduktionens ekonomi och internationella konkurrensförmåga i Sverige och flera andra EU-länder. Resultaten från studien kommer att ge beslutsfattare underlag och värdefulla råd angående hur man kan förbättra djurvälfärden på ett sätt som är hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv.

Tuffare djurskyddskrav i Sverige

Djurskyddslagstiftningen i Sverige liksom en del andra EU-länder är striktare än EU:s gemensamma lagstiftning. I Sverige argumenteras ofta för att de striktare kraven leder till en försämrad konkurrenskraft, men det saknas vetenskapligt underlag om hur denna påverkan ser ut. Det behövs därför vetenskapligt baserad kunskap om lagstiftningens effekter på konkurrenskraft, import och export och konsumenters attityder och efterfrågan.

Samverkan mellan ekonomi och djurskydd

I den svenska livsmedelsstrategin betonar man att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som den höga standarden på t.ex. djurskydd ska bibehållas. Resultaten från den här studien kommer att bidra till livsmedelsstrategin genom vetenskaplig evidens för hur man mest kostnadseffektivt kan få till balansen mellan ökad livsmedelsproduktion och hög djurvälfärdsstandard. Studien kommer därmed att ge beslutsfattare underlag och värdefulla råd angående hur man kan förbättra djurskyddet på ett sätt som är hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv.

Effekter för lantbruk och konsumenter

Målet med projektet är att undersöka lagstiftningens effekter på konkurrenskraft, import och export och konsumenters attityder och efterfrågan i flera EU-länder, inklusive Sverige. Projektet kartlägger skillnader i djurskyddslagstiftning och efterlevnad över tid i dessa länder, med fokus på produktion av griskött, nötkött och mjölk. Projektet analyserar hur djurskyddslagstiftning påverkar animalieproduktionens ekonomi samt import och export av animalieprodukter bland EU-länder. Slutligen undersöks sambanden mellan nivån på djurskyddslagstiftningen och konsumenters syn och efterfrågan på animalieprodukter.

Projektet benämns “Effekter av djurvälfärdslagstiftning på jordbrukets ekonomi i EU”, och satsningen sker inom ramen för Formas utlysning "Djurskydd och djurvälfärd".

Kontaktpersoner

Shon Ferguson, lektor (projektkoordinator)
SLU, Uppsala, shon.ferguson@slu.se

Helena Hansson, professor (jordbrukssektorns ekonomi) 
SLU, Uppsala, helena.hansson@slu.se, 018-67 17 14

Anna Wallenbeck, lektor (djurskydd och djurproduktionssystem)
SLU, Uppsala, anna.wallenbeck@slu.se, 018-67 45 04


Kontaktinformation