SLU-nyhet

Prisregn över uppskattade skogsfilmer

Publicerad: 18 juni 2021
Dokumentären Guld och gröna skogar?

Det blev guld den här gången! SLU:s uppmärksammade filmer om skogens värden och utmaningar är inte bara rikligt belönade i Sverige och internationellt. Filmerna används även flitigt i rådgivning och undervisning.

Igår vann SLU:s film ”Guld och gröna skogar?” guld vid den internationella miljöfilmsfestivalen Deauville Green Awards. Filmen som handlar om naturturism vann nyligen även ett silver vid en internationell filmfestival i Hamburg tidigare i år. Sammanlagt har SLU:s skogsfilmer kammat hem 9 priser de senaste fyra åren.

Kommer till nytta
Det är självklart roligt med alla priser men det viktigaste är ju att filmerna kommer till nytta och ses av många. Och det gör de.

Mia Knutson Wedel, rektor vid SLU, berättar att hon brukar lyfta upp filmerna som exempel på hur SLU kan nå ut bredare och dela med sig av forskningen i fler sammanhang.

– Därför är det är otroligt roligt att de ansträngningar vi gör för att utveckla vår forskningskommunikation leder till fina priser, säger hon.

Humorfylld och objektiv bild
Ulf Rydja är rådgivningsspecialist på Skogsstyrelsen och samordnar myndighetens rådgivning till skogsägare och yrkesverksamma i skogen. Där har filmerna en given plats, till exempel ”Variationsrikt skogsbruk”, ”Så klarar skogen klimatförändringen” samt ”Skogen - räcker den?”

– Vi använder dem framförallt i våra webbutbildningar och har haft dem med i vårt digitala nyhetsbrev som går ut till cirka 40 000 prenumeranter.

– Alla filmerna är bra, välgjorda, intressanta och balanserade och ger en objektiv bild. Vi uppskattar också att budskapen levereras med humor. Det bidrar till att göra filmerna sevärda, anser Ulf Rydja.

Enkelt och begripligt
Martin Goude är doktorand vid Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap på SLU i Alnarp. Han och hans kolleger använder filmerna bland annat i undervisningen av blivande lantmästare, där en delkurs handlar om skog och skogsbruk.

– Filmerna är bra på så sätt att de tar upp komplexa frågor på ett lätt och begripligt sätt. Även den utan bakgrundskunskaper får på enkelt vis en bra bild av skogens betydelse, säger Martin Goude.

Text: Hans Hellberg

Filmpriser

Deauville Green Awards Guld 2021 för ”Guld och gröna skogar?”. Dokumentärfilm producerad för SLU Future Forests.

Intermedia-Globe Silver 2021, World Media Festival Hamburg för ”Guld och gröna skogar?”. Dokumentärfilm producerad för SLU Future Forests.

Svenska Publishingpriset 2020. Årets bästa svenska utbildningsfilm: ”Aspen”. Interaktiv utbildningsfilm producerad för SLU och Skogforsk/Skogskunskap.se

Deauville Green Awards Silver 2020 för ”Skogen – räcker den?”. Dokumentärfilm producerad för SLU Future Forests.

Intermedia-Globe Gold 2019, World Media Festival Hamburg för ”Skogen – räcker den?”. Dokumentärfilm producerad för SLU Future Forests.

Intermedia-Globe Silver 2019, World Media Festival Hamburg för ”Aspen”. Interaktiv utbildningsfilm producerad för SLU och Skogforsk/Skogskunskap.se. 

Intermedia-Globe Gold 2018, World Media Festival Hamburg för ”Bröllopsfotot – finskog och fulskog”. Dokumentärfilm producerad för SLU Future Forests.

Intermedia-Globe Silver 2018, World Media Festival Hamburg för ”Så klarar skogen klimatförändringen”. Dokumentärfilm producerad för SLU Future Forests.

The Silver Dolphin 2017, Cannes Corporate Media & TV Awards för ”Så klarar skogen klimatförändringen”. Dokumentärfilm producerad för SLU Future Forests.