SLU-nyhet

Nya MACRO-DB 5.0 lanserat, uppdaterat riskbedömningsverktyg

Publicerad: 30 november 2022
Screen shot av MACRO-DB 5.0

MACRO-DB är ett riskbedömningsverktyg för tillståndsprövning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområden. SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön (CKB) tillhandahåller verktyget som har funnits tillgängligt för användning sedan 2013. Verktyget har utvecklats under flera år och nu lanseras den ny version, MACRO-DB 5.0.

Utveckling med syfta att förenkla

Nya MACRO-DB 5.0 består av en enkel, snabb webb-applikation på CKB:s hemsida. Där kan användare välja att köra en enkel värstafalls riskbedömning (Steg 1) eller en full riskbedömning för den aktuella platsen (Steg 2).

Under 2018 inledde CKB ett flerårigt projekt med medfinansiering från Havs- och vattenmyndigheten med målet att utveckla en ny version av MACRO-DB. Den är enklare och snabbare att köra och därmed mindre kostsam. Dessutom är den lättare för CKB att underhålla. Simuleringsmodellen MACRO som ligger till grund för verktyget i MACRO-DB har ersatts av en s.k. metamodell baserad på drygt en halv miljon förkörda simuleringar, vilket gör att användaren själv inte behöver ladda ner programmet och köra simuleringarna.

Användarna med i arbetet

En grupp med test-piloter bestående av både rådgivare och miljöskyddsinspektörer har provat en första version av det nya verktyget och gett oss värdefulla kommentarer till den slutgiltiga utformningen.

Det är viktigt att verktyget är så enkelt och tydligt att använda som möjligt, säger Mikaela Gönczi, föreståndare för CKB. Vi har mycket kontakt med användare som ställer frågor och diskuterar tolkningar av resultaten. Vi uppskattar när man hör av sig till oss så att vi kan tydliggöra vid osäkerheter och nu har vi jobbat mycket med vägledningsmaterial på hemsidan så att användarna ska kunna hitta den information de behöver där.

Nu är det version 5.0 som gäller, den gamla stöds inte längre

Det kan i vissa fall bli skillnader i resultat mellan den gamla och nya versionen eftersom metamodellen baseras på en senare version av grundmodellen än den tidigare versionen av MACRO-DB, vissa förenklingar har gjorts vid utvecklingen av metamodellen och det ingår uppdaterade data för de olika substansernas egenskaper. Därför uppmanas alla att från och med nu använda MACRO-DB 5.0 för ansökan om tillstånd. Den gamla versionen, MACRO-DB 4.2, stöds inte längre för detta.

Men om arbetet med en ansökan redan är påbörjat med simuleringar gjorda i gamla MACRO-DB 4.2 föreslår vi att en kontakt med kommunen tas för att komma överens om en lösning där de kan användas den här gången så att dubbeljobb undviks, förtydligar Mikaela Gönczi

Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket har också uppdaterat sin vägledning om tillståndsprövning Tillstånd till användning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden där det beskrivs hur MACRO-DB kan användas inom prövningen.

Webbinarium om ny vägledning om användning av växtskyddsmedel inom vattenskyddsområde

Ett webbinarium arrangerat av Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och CKB kommer hållas den 1 februari kl 13-16. Där kommer nyheter i den uppdaterade vägledningen samt i nya MACRO-DB 5.0 att bli behandlade. 

Detta webbinarium är ett ytterligare tillfälle eftersom webbinariet den 14 december blivit fullbokat.

 


Kontaktinformation

Mikaela Gönczi, föreståndare 
SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön (CKB)
mikaela.gonczi@slu.se, 018-67 31 05