SLU-nyhet

SLU i Almedalen : Är ni beredda?

Publicerad: 13 juni 2022

Krig, energikris, livsmedelsbrist. När vi bygger vår nya beredskap är det viktigt att förstå hur saker hänger ihop: jord, skog och hav; brukande och bevarande; mat, energi, miljö och klimat; hemma och borta. SLU är Sveriges särskilda universitet för dessa frågor.

I år dyker vi upp på Hållbarhetsscenen den 4 juli 09.00 med ett samtal om hur vi kan bygga en ny och långsiktigt hållbar beredskap. De som deltar är Helena Hansson, professor i jordbruksekonomi, Göran Ericsson, professor i viltekologi, försvarsdebattören Patrik Oksanen och samtalet leds av Lars Laestadius, hållbarhetsstrateg som tidigare verkat på bland annat World Resources Institute i Washington D.C.

Samtal: Räcker maten? Räcker marken? Hur bygger vi en långsiktigt hållbar beredskap?

Ta del av samtalet på plats, via direktsändning på webben eller se inspelningen i efterhand. Länkarna hittas här: 

www.almedalsveckan.info/program/65767

Boka en SLU:are

Behöver du också en SLU:are i din panel? Skriv en rad till Annika.mossing@slu.se

Se andra evenemang där SLU:are medverkar. 

Behövs det mer politik för att minska matsvinnet?

Hundratusentals ton fullt ätbar mat slängs i Sverige varje år. Mat som på sin resa från jord till bord ger enorma växthusgasutsläpp, minskad biologisk mångfald, avskogning och vattenbrist i Sverige och globalt. Mat för många miljarder slängs. Det påverkar både hushållens och företagens ekonomi.

https://www.almedalsveckan.info/program/65263

I tider av kris - hur håller vi kursen mot hållbar mat, vatten och skog?

Klimatkrisen liksom krisen för biologisk mångfald är ödesfrågor för mänskligheten. Vi behöver ställa om till mer hållbara samhällen och vi behöver göra det nu. Men hur fortsätter och accelererar vi en långsiktig omställning samtidigt som vi drabbas av andra akuta samhällskriser som pandemi och krig.

https://www.almedalsveckan.info/program/65680