SLU-nyhet

En upptäcktsfärd mot probiotiska interaktioner

Publicerad: 02 oktober 2023
Avlånga objekt. Mikroskopfoto.

Laktobaciller och bifidobakterier är två typer av bakterier som har djupgående effekter på människors hälsa. I sin doktorsavhandling har Ludwig Ermann Lundberg undersökt hur de interagera med varandra och med människan de lever i med målet att vi ska kunna dra ännu större nytta av dem i framtiden.

Laktobaciller och bifidobakterier klassificeras som probiotika, det vill säga levande mikroorganismer som när de konsumeras i tillräckliga mängder ger en hälsofördel för värden. Probiotika kan påverka värden på två olika sätt, antingen via direkta interaktioner med receptorer och måltavlor eller via deltagande i konstruktionen av ekologiska nischer i tarmens mikrobiota.

Ludwig Ermann Lundbergs har i sin doktorsavhandling undersökt hur probiotiska bakterier kan interagera med varandra och med människan de lever i. Målet var att förstå hur bioaktiviteten hos de probiotiska bakterierna och dess metaboliter påverkas genom att variera sättet de produceras på.

En bakterie som lindrar kolik och bekämpar inflammation

Limosilactobacillus reuteri DSM 17938 är en av världens mest studerade probiotiska stammar i kliniska studier, men mycket återstår att kartlägga, såsom hur DSM 17938 lindrar spädbarnskolik, bekämpar inflammation och interagerar med immunförsvaret. Det skulle delvis kunna förklaras av de bioaktiva komponenter som DSM 17938 producerar, såsom extracellulära membranvesiklar, exopolysackarider och bioaktiva enzymer.

Membranvesiklar och exopolysackarider utvärderades i flera värdcellsinteraktionsmodeller som syftade till att reflektera förmodade mekanismer inom spädbarnskolik. Resultaten visade att membranvesiklar är multifunktionella, och att mängd och funktion av bioaktiva strukturer påverkas av produktionsstrategin. En ny stam av Bifidobacterium longum subsp. Longum beskrivs också i avhandlingen.

Viktiga spelare i tarmens ekologi

Stammen har starka fibernedbrytande egenskaper och kan stimulera tillväxt och bioaktivitet hos DSM 17938 samt dess membranvesiklar. Bifidobakterier och laktobaciller är viktiga spelare i tarmekologin och genom att förstå interaktioner mellan dessa kan vi potentiellt förstå hur probiotika kan lindra inflammatoriska sjukdomar och åkommor.

Ludwig Ermann Lundberg försvarar sin avhandling "An exploratory journey into probiotic interactions - Bioactive properties of Limosilactobacillus reuteri and Bifidobacterium longum" den 6 oktober 2023.


Kontaktinformation

Porträttfoto på en man framför en grön växt inomhus. Foto.

Ludwig Ermann Lundberg
Industridoktorand på BioGaia och SLU
ludwig.lundqvist@slu.se