SLU-nyhet

Fascinerande berättelser om ekens biologiska mångfald

Publicerad: 15 maj 2023
Bokomslag

Bengt Ehnström och Martin Holmer har tillsammans skapat en sjätte bok om träd och deras biologiska mångfald. Denna gång är det eken som står i fokus. Ett träd som är mycket viktigt för niohundra andra organismer. Den 22 maj – på biologiska mångfaldens dag – håller Bengt och Martin ett föredrag på Sveriges lantbruksuniversitet om ekens myllrande mikrokosmos.

Välkommen på boklansering!

Författare till boken Ek - Träd för kungar och kryp är Bengt Ehnström, entomolog och en av Sveriges mest framstående skalbaggskännare, och illustrationerna har skapats av jägmästare och illustratör Martin Holmer som har 30 års erfarenhet av att skapa realistiska och naturtrogna illustrationer.

Den 22 maj 2023 kommer de till biblioteket på Sveriges lantbruksuniversitet, Campus Ultuna i Uppsala, för att berätta om eken och dess artmångfald, utifrån den nyutkomna boken Ek - Träd för kungar och kryp (2023).

Ekens universum

Man brukar ju säga att eken växer upp i trehundra år, lever som vuxen i trehundra år och dör i trehundra år. Det är alltså kanske inte så konstigt att en mängd olika djur, växter och svampar har kommit att specialisera sig på att leva på och av eken. Eken är viktig eller avgörande för nästan niohundra organismer, men att ytterligare lika många till är nära knutna till eken som föda och livsmiljö. Det handlar om en mängd olika substrat. Allt från de på våren skira bladen som det senaste decenniet ofta har angripits av den snedstreckade ekstyltmalen, till gammelekarnas döende stammar och deras roll för skalbaggslarver av många slag.

Kort om evenemanget:

Dag och tid: måndag 22 maj kl 13–14:30.

Plats: SLU-biblioteket, Campus Ultuna i Uppsala.

Kontakt: Håkan Tunón, hakan.tunon@slu.se , tel: 070-361 50 10.

Vid boklanseringen kommer böcker ur trädboksserien att finnas till försäljning. Kontakta Håkan Tunón (se nedan för kontaktuppgifter) för recensionsexemplar.

Om trädbokserien

Bokserien om biologisk mångfald i våra vanligaste träd startade 2009 med boken Sälg - livets viktigaste frukost. Den har följts av ytterligare fem böcker om asp, björk, tall, gran och ek. Samtliga böcker är författade av Bengt Ehnström och illustrerade av Martin Holmer. Böckerna ges ut av SLU Centrum för biologisk mångfald i samarbete med WWF och Naturskyddsföreningen.

Böcker i serien:

Sälg – livets viktigaste frukost (2009)

Asp – darrar min asp, myllrar min värld (2012)

Björk – svart på vitt om myllrande mångfald (2015)

Tall – En tallrik biologisk mångfald (2017)

Gran – grann, grandios och rik (2019)

Ek – Träd för kungar och kryp (2023)

Kontaktpersoner

Om evenemanget, samt för recensionsexemplar: Håkan Tunón, hakan.tunon@slu.se, 070-361 50 10.

Om boken: Bengt Ehnström (kontakta Håkan Tunón för kontaktuppgifter).

Pressbilder

(Får publiceras fritt i anslutning till artiklar om detta pressmeddelande. Klicka för högupplöst bild. Fotograf/illustratör ska anges.)

Bokomslag

Ek - Träd för kungar och kryp av Bengt Ehnström och Martin Holmer. Illustrationer: Martin Holmer.

 

Bengt Ehnström.jpg

Bengt Ehnström. Foto: Håkan Tunón.

 

En man sitter vid ett skrivbord och målar. På bordet finns ett ställ med penslar och ett mikroskop. Foto.

Martin Holmer. Foto: Anette Andrén Holmer.

 


Kontaktinformation