SLU-nyhet

Lantbrukare sökes: följ fjärilar med app i sommar

Publicerad: 19 juni 2023
Fjäril på blomma.

Är du lantbrukare och nyfiken på vilka fjärilar som finns på marken som du brukar? Eller känner du kanske en lantbrukare som kan vara intresserad av att undersöka hur pollinatörer gynnas av olika typer av brukande?

Nu till sommaren bjuder en grupp forskare vid SLU in lantbrukare att observera och rapportera fjärilar i jordbrukslandskapet med hjälp av den nya appen InsectsCount.

Det är en möjlighet att upptäcka mångfalden av fjärilar och andra insekter på den egna marken, bidra med viktig vetenskaplig data. För att delta i projektet behöver du inte vara någon expert på att identifiera insekter, säger Elin Lundquist på institutionen för ekologi, SLU.

Studien är en del av det europeiska forskningsprojektet Showcase som undersöker hur man kan öka biologisk mångfald i jordbrukslandskapet genom att stödja lantbrukare att göra insatser.

Lantbrukare behövs i medborgarforskningen

Medborgarforskning är en viktig del av Showcase.  Det handlar om att engagera allmänheten i vetenskaplig forskning och övervakning av mångfalden av växt- och djurliv i jordbruksmark.

Medborgarforskning har ökat avsevärt under de senaste decennierna, men data samlas inte överallt. Jordbruksmark – och lantbrukare – är underrepresenterade i den samtida medborgarforskningen.

Behövs mer data om biologisk mångfald i jordbruksmark

Det finns därför ett stort behov av data om biologisk mångfald i jordbruksmark, både för att vi ska lära oss mer om arternas utbredning i områden som tidigare inte studerats, och för att förstå de fördelar som biologisk mångfald kan ha för jordbrukets produktivitet.

Projektet syftar till att öka kunskapen om hur den här typen av data bäst samlas in.

Om du deltar i projektet kommer du få räkna fjärilar eller andra insekter på olika typer av jordbruksmark och registrera dina observationer i appen. I höst kommer vi att fråga dig om du kan tänka dig att fylla i en enkät om din användning och dina upplevelser av delta i projektet, berättar Elin.

Vill du delta?

Hjälp forskarna att förstå hur lantbrukare kan bidra till kunskap om biologisk mångfald i jordbrukslandskapet!

Kontakta Elin Lundquist (elin.lundquist@slu.se) för att få tillgång till appen mer information om studien.