SLU-nyhet

Älg som äter avföring observerad för första gången

Publicerad: 31 augusti 2023
Älg vid försommargröna buskar tittar in i kameran. Foto.

Forskare har gjort den första observationen av en älg som äter avföring från en annan älg. Upptäckten gjordes i Norge där fem älgar försetts med kamerahalsband för att studera vilda älgars beteende och matval.

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tillsammans med forskare från Norge gjort den första observationen av en älg som äter avföring från en annan älg, så kallad koprofagi. Koprofagi är vanligt förekommande bland vissa djur, till exempel bland harar, men är sällsynt bland hjortdjur. Själva undersökningen genomfördes under flera månaders tid i två områden i Norge. Där försåg forskarna fem älgar med kamerahalsband och mer än 6500 videosekvenser samlades in. Filmerna visar bland annat att älgarna ägnade ungefär en tredjedel av den filmade tiden till att söka föda, men endast en gång under denna tid observerades koprofagi.

– Såvitt vi vet är det här den första observationen av koprofagi hos älg. Observationen är från maj månad och från en älghona. Då har växtligheten inte riktigt kommit igång i det området där älgen befann sig så kanske handlade beteendet om att öka intaget av näringsämnen, men det är en spekulation, säger Robert Spitzer, forskare vid SLU och huvudförfattare till studien.

Det behövs fler observationer för att veta hur vanligt förekommande koprofagi är hos älgar. Forskarna är också intresserade av att ta reda på mer om vilka drivkrafter som ligger bakom beteendet och vilka risker som finns.

– I avföring kan det finnas både miljöföroreningar och smittämnen och detta kan vara en möjlig överföringsväg av sjukdomar till djur. Därför kan en bättre förståelse av varför och i vilken utsträckning koprofagi förekommer hos vilda älgar förbättra vår förståelse av sjukdomsöverföringsvägar, säger Robert Spitzer.

Ytterligare observationer krävs för att fastställa om koprofagi faktiskt är ett orsaksbaserat beteende hos älgar eller om forskarnas observation i studien var en unik, isolerad händelse.

– Kanske var den här älgen helt enkelt nyfiken eller så handlade det om en oavsiktlig biprodukt av födosök på marken, säger Robert Spitzer.

Läs mer i den vetenskapliga artikeln

Robert Spitzer, Cecilia Åström, Annika Felton, Monica Eriksson, Erling L. Meisingset, Erling J. Solberg, Christer M. Rolandsen. Coprophagy in moose: A first observation. Ecology and Evolution. Volume 13, Issue 1, January 2023: https://doi.org/10.1002/ece3.9757