SLU-nyhet

Förädling i nytt ljus

Publicerad: 30 augusti 2023
Enrico Bonello

Ny teknik avslöjar skadegörare långt innan angreppen är synbara och kan dessutom identifiera resistenta träd. Det som annars tar flera år klaras av på någon minut.

Professor Enrico Bonello är i Alnarp som gästforskare för att utveckla metoden tillsammans med kollegorna inom skogspatologi. Han har hållit på med tekniken under flera år vid Ohio state university och nu står den inför ett genombrott.
ENRICO visar upp en liten handhållen apparat. Längst fram finns en ”lampa” och ett lock, där emellan klämmer han fast ett blad från en ask. Han matar in uppgifter på instrumentet och kopplar ihop det med en app på mobiltelefonen. Omedelbart kommer resultatet i form av något som närmast liknar en kurva i ett diagram.
FÖR blotta ögat ser det ut som om kurvan från alla asklöv är identisk. Genom analys med AI, Artificiell intelligens, kan datorn hitta skillnader i kurvorna som visar vilka askar som har motståndskraft mot den förödande askskottssjukan.
– En del arbete återstår, men det verkar lovande. Vi är på väg att kunna göra analyser i fält och få närmast omedelbara resultat, berättar Enrico Bonello.

Läs hela nyhetsbrevet som PDF.


Kontaktinformation