SLU-nyhet

Jakt största och mest förutsägbara dödsrisken för älgar

Publicerad: 25 augusti 2023
Älg framifrån

I Skandinavien dör de flesta älgarna efter jakt eller predation från stora rovdjur. Forskare i Norge och Sverige har undersökt om älgarna har anpassat sitt beteende för att undvika dessa faror. De fann att älgarna förändrar beteendet under själva jaktperioden. Däremot verkar älgarna fortfarande vara ”naiva” i sitt beteende mot varg. Läs mer i det senaste numret av Fakta skog.

Forskarna har använt GPS-data från märkta älgar och vargar i kombination med data från platser där jägare respektive varg hade dödat älgar. Studieområdet sträcker sig längs den svensk-norska riksgränsen.

Det är känt från tidigare forskning att bytesdjur anpassar sitt beteende för att undvika rovdjur till exempel ökad vaksamhet, förändringar i gruppstorlek, val av levnadsmiljö, förändringar i rörelse- och aktivitetsmönster eller säsongsvandringar över stora områden. Därför är det intressant att studera älgarnas beteende i Sverige där vargarna nu har etablerat sig i landskapet igen.

Studien visar att älgarna under jaktsäsongen undvek habitat med hög jaktrisk under dagen men inte under natten och efter jaktsäsongen. Däremot så undvek inte älgarna habitat med hög risk för vargpredation oavsett tid på dygnet och säsong. Jakten tycks vara den största och mest förutsägbara dödsrisken för älgar.

Älgarnas bristande respons på risken för vargpredation beror troligen på att jakten har utgjort den största dödsfaktorn för älg under de senaste 150 åren i Skandinavien. Även idag utgör jakten den största dödsorsaken även inom de flesta vargrevir.

Faktabladet har skrivits av forskare från SLU Grimsö forskningsstation och Inland Norway University of Applied Sciences.

Läs Fakta Skog

Jakt- och vargpredationsrisk påverkar älgens habitatval, Giorgia Ausilio, Håkan Sand, Camilla Wikenros, Barbara Zimmermann, Petter Wabakken, Karen Marie Mathisen

 


Kontaktinformation