SLU-nyhet

Grimsö har skrivit matig bok om viltforskning

Publicerad: 11 juni 2024
Bok

Harar, tranor, vargar och vildsvin. När SLU Grimsö forskningsstation sammanfattar viltforskningen i samband med sitt 50-årsjubileum handlar det om många av våra vanliga och ibland också omdebatterade viltarter. Forskningen har gett mycket ny ekologisk och biologisk kunskap, som ofta kommit till nytta i förvaltning och naturvård. Boken är spännande läsning för alla som är intresserade av djur, natur och samhällets hantering av vilt.

SLU Grimsö forskningsstation ligger i Västmanland, mitt i ett 13 000 hektar stort forskningsområde med framförallt brukad gran- och tallskog men också våtmarker, sjöar och områden med äldre skog. Här har forskning och viltövervakning pågått i 50 år.

Det firar SLU Grimsö med att ge ur bok om de senaste 20 årens verksamhet. Det har varit en händelserik tid när många arter har ökat i antal och spridit sig i Sverige. Teknikutvecklingen till exempel när det gäller DNA-analys och GPS har gett nya möjligheter att studera djuren. Och tiden har också präglats av stort engagemang och diskussioner om vilt bland intressegrupper och allmänhet.

Vi har sammanfattat forskningen i en bok för att bemöta det stora intresset. De tidigare böckerna vi har gjort har varit uppskattade. När man sammanställer så många års forskning blir det också tydligt att vi har arbetat med viktiga frågeställningar och att våra resultat har kommit till nytta, säger Henrik Andrén, professor i viltekologi.

Det här är den fjärde boken från Grimsö. De andra har publicerats i samband med att Grimsö fyllde 10 år, 20 år respektive 30 år. Den speglar en stor del av de senaste 20 årens verksamhet vid Grimsö, där flera av våra vanliga och/eller under senare år mest debatterade viltarter uppmärksammas.

Artiklarna är skrivna av forskare och andra verksamma vid Grimsö, i flera fall tillsammans med andra samarbetspartners inom projekten. De flesta är omarbetningar av tidigare publicerade artiklar, men ett antal är nyskrivna för denna bok.

En del av texterna kombineras med beskrivningar av olika typer av förvaltningsåtgärder och utmaningar kring konflikter mellan olika intressen avseende vilt- och naturresursfrågor.

Vill du köpa boken?

Betala

Swisha pengar till 123 2786317 (Ekologicentrum)

Bok+porto kostar 320 kronor. 

Märk betalning med Viltekologibok + porto. Vi skickar den bara inom Sverige.

Fyll i kontaktuppgifter så att vi vet var vi ska skicka boken. Observera att det kan dröja lite längre tid under sommaren innan vi kan skicka boken.

Jag har swischat kostnad för bok+porto=320 kronor.
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera din anmälan eller ditt besök. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter.

Kontaktinformation

Henrik Andren, professor viltekologi
Institutionen för ekologi, SLU
henrik.andren@slu.se   0581-697302, 070-2184406