SLU-nyhet

Så här tar du hand om ditt djur i hettan

Publicerad: 12 augusti 2014

Förebygg, reagera och observera ditt djur. Så sköter du bäst ditt husdjur när det är varmt ute. Och än är sommaren inte över. Chefsveterinären på Universitetsdjursjukhuset vid SLU, Johanna Miemois, ger råd om hur hunden och katten ska må bra under värmeböljor.

Det viktigaste är förstås att aldrig lämna en hund i bilen en varm dag?

- Man tycker att alla borde veta vid detta laget hur snabbt temperaturen stiger i en bil. Är det 25 grader utanför kan det vara 85 grader inne i bilen. Det innebär livsfara för hunden. Hundar klarar inte av att kyla ned sig genom att flämta, och svettas heller inte effektivt genom huden. Det gäller särskilt i stillastående luft.  När hunden börjar flämta jobbar också musklerna, värmen stiger, hunden blir stressad vilket ytterligare påskyndar processen. Det kan gå mycket snabbt, och varje år dör tyvärr hundar på grund av detta. 

Vad gör man om man märker att hunden är på väg att få värmeslag?

Kyl ned, med blöta handdukar eller kallt vatten, och glöm då inte att blaska vatten på ljumskarna, på magen och i armhålorna där det finns stora blodkärl. Sen ska hunden omgående till närmsta veterinär eller djursjukhus om den fått värmeslag. I detta skede riskerar man inre skador i t ex mag-tarmsystemet, och skador på hjärnan. 

Vissa hundar verkar klara värme bättre?

Visst finns det individer som gärna lägger sig i en solstrimma, och så länge de kan välja att gå därifrån och svalka av sig är det ingen fara. Men alla hundar är känsliga för höga temperaturer. Särskilt känsliga är hundarna med trånga svalg och nosar (typ mopsar) som lätt får lite svullnad i andningsvägarna då de flåsar för mycket. Gamla hundar och hundar med cirkulationsproblem och t ex hjärtsvikt kan också vara extra utsatta.

Sammanfattningsvis, hur ska husse/matte agera?

Var uppmärksam på hur hunden mår. Se till att den inte överansträngs fysiskt när det är varmt. Lämna aldrig en hund i en bil i sommarvärme, inte heller t ex instängd i trånga utrymmen där luften står stilla. Planera också för hunden, det finns hundbadplatser och sommarserveringar där även hundar är välkomna. Fri tillgång till friskt dricksvatten förstås, och gärna också en möjlighet att blöta tassarna eller bada. En långhårig hund kan mår bra av att klippas innan sommaren, det minskar också risken för hudproblem av olika slag. 

Huskatten då, något särskilt att tänka på vad gäller katt och värmebölja?

Katter klarar ofta  värme mycket bättre än hundar, förmodligen för att de rör sig friare och kan söka upp skuggan när de behöver. Även här gäller förstås att vara uppmärksam på hur djuret mår, se till att det finns något kallt att dricka och att det är möjligt att dra sig undan värmen.

Hästar, kor och får ser också ut att söka skugga?

Mitt expertområde är främst hund och katt, men också större djur ska ju ha fri tillgång till vatten och möjlighet att söka skydd undan regn och sol.  Man ser ju på både vilda och tama djur att de gärna söker sig till skuggan, och vilar i stark värme. Även vad gäller hästar och andra djur är det förstås viktigt att tänka på temperaturen vid transporter varma dagar.

Sammanfattningsvis:

  • Planera och förbygg, genom att ge akt på din hund
  • Lämna aldrig djuret i bilen soliga sommardagar
  • Kyl snabbt ned och sök veterinärvård om din hund drabbas av värmeslag

 


Kontaktinformation