
Vetenskaplig utrustning
Oavsett om uppdraget gäller forskning, miljöövervakning eller kartläggning har R/V Svea kapaciteten som krävs. Fartyget är utrustat med avancerade sensorer, instrument och specialbyggda plattformar.
Instrument och system ombord
Sveas huvudsakliga CTD-system är en specialdesignad rosett med vattenhämtare och avancerade sensorer som ger en högupplöst bild av vattenpelarens fysikaliska och kemiska egenskaper. Systemet sänks ner i vattnet och registrerar mätdata i realtid, samtidigt som vattenprover tas på utvalda djup.
Observera att all laboratorieutrustning inte ingår i fartygets standardutrustning. Viss utrustningen tillhör SMHI, och får endast användas efter särskild överenskommelse. Kontakta oss i god tid inför en expedition!
Funktion och utrustning:
- CTD-enhet (Conductivity, Temperature, Depth) som mäter konduktivitet, temperatur och tryck med hög noggrannhet. Från detta beräknas salthalt, densitet, djup och ljudhastighet.
- 24 vattenhämtare (à 5 liter) monterade i en cylindrisk ram – används för att samla vatten från specifika nivåer i vattenkolumnen.
- Sensorer för bland annat syrgashalt, klorofyll-a & fykocyaninfluorescens, PAR och turbiditet.
- Fiberoptisk överföring av realtidsdata och videobild från undervattenskamera.
- Integrerad vinsch med rörelsekompensering (Active Heave Compensation), vilket ger jämn provtagning även i grov sjö.
- Mjukvara för databearbetning och kvalitetsgranskning ombord
Utöver den stora CTD-rosetten finns även en mindre, portabel CTD-enhet ombord: en Sea-Bird SBE 19plus. Den används när enklare eller snabbare mätningar behövs, exempelvis i grunda vatten eller från arbetsbåten.
Funktion och utrustning:
- Mätsystem för salthalt, temperatur och djup.
- Möjlighet att koppla tilläggssensorer, t.ex. för syre och fluorescens.
- Intern datalogger – lagrar mätdata under hela sänkningen
MVP-systemet gör det möjligt att samla in CTD-data kontinuerligt under gång, utan att fartyget behöver stanna. Ombord på Svea används en MVP200-enhet med ett sensorpaket som ger profiler genom vattenkolumnen i realtid – även vid marschfart.
Funktion och utrustning
- Självstyrande vinschsystem som automatiskt sänker och hämtar en profileringssond under färd.
- Kan användas i hastigheter upp till 10–11 knop.
- Utrustad med sensorer för temperatur, salthalt, syrgashalt, klorofyll och turbiditet.
- Profilering sker ned till cirka 300 meters djup (beroende på hastighet och bottentopografi).
- Integrerat i fartygets datanätverk för realtidsövervakning och lagring.
Sveas Ferrybox-system är ett automatiserat flödesgenomströmningssystem som kontinuerligt samlar in och analyserar ytvatten (~5 m djup) under gång. FerryBoxen möjliggör havsvattenövervakning av ett flertal viktiga parametrar över stora geografiska och tidsmässiga skalor då mätning och provtagning kan ske utan avbrott under långa perioder.
Några exempel på data som samlas in är temperatur, salt- och syrgashalt. pH och koldioxid mäts för havsförsurningsstudier och klorofyll- och fykocyaninfluorescens för algövervakning, inklusive cyanobakterieblomningar.
Funktion och utrustning:
- Sensorer för mätning av temperatur, salthalt och syre.
- Biooptiska sensorer för mätning av klorofyll, fykcocyanin, CDOM (havets färg) och turbiditet (partikeltäthet).
- Instrument för pH och koldioxid (pCO2)
- Data registreras och lagras i realtid, kopplade till GPS-position.
- Systemet är integrerat med fartygets datanätverk för omedelbar tillgång och analys.
Imaging FlowCytobot (IFCB) är en avancerad instrumentlösning som kombinerar flödescytometri och bildanalys för att identifiera och kvantifiera plankton i vattenprover. Ombord på Svea är IFCB integrerad med Ferrybox-systemet för kontinuerlig provtagning och analys.
Funktion och utrustning:
- Automatisk insamling av vattenprover var 20:e minut via Ferrybox-systemet.
- Högupplösta bilder av plankton tas i realtid.
- Användning av laserinducerad fluorescens och ljusspridning för att detektera och avbilda partiklar.
Ombord på Svea finns två fast installerade ADCP-enheter som mäter havsströmmar genom hela vattenkolumnen. Instrumenten registrerar hur snabbt och i vilken riktning vattnet rör sig – från ytan och ner till stora djup.
Funktion och utrustning:
- Två ADCP:er monterade i sänkkölen
- En 150 kHz-enhet för djupare vatten, Teledyne Marine: Ocean Surveyor ADCP
- En 600 kHz-enhet för högupplösta mätningar nära ytan, Teledyne Marine: Workhorse Mariner ADCP - Mätning sker i flera skikt samtidigt, och data registreras kontinuerligt under gång.
- Integrerat i Sveas datalagringssystem
R/V Svea är utrustad med en omfattande uppsättning akustiska instrument från Kongsberg Simrad. Flera av ekoloden är monterade i någon av Sveas båda sänkkölar, vilket innebär att de kan sänkas under skrovets turbulenta zon och därmed ge renare data och tydligare signaler. Tillsammans ger dessa system en mycket detaljerad bild av både bottenstrukturer, vattenmassor och fisk – och gör Svea till en oslagbar plattform för forskning som kräver akustisk mätning i hög precision.
- Vetenskapligt ekolod – EK80
Ett bredbandsekolodssystem som används för att undersöka fisk, plankton och andra organismer i vattenkolumnen. EK80 kombinerar flera frekvenser (10 500 kHz) och ger forskarna möjlighet att särskilja olika organismer i realtid.
Finns både i sänkköl och på den släpbara undervattensplattformen Focus-2. - Multistråleekolod – EM2040)
Flerstråligt sjömätningsekolod för detaljerad bild av havsbotten med djup, bottenstrukturer eller undervattensobjekt. EM2040 är särskilt användbart vid geologiska undersökningar, sökning efter strukturer som t.ex. vrak, och habitatkartläggning. - Multistrålsonar – MS70
Ett akustiskt instrument för att studera ekon vinkelrätt ut från Sveas sänkköl. Sonaren ger kvantitativa data som kan användas för att uppskatta biomassa av pelagiska fiskstim. - Multistråleekolod – ME70
Används vid fiskundersökningar. ME70 ljudstrålar sveper av en bred yta under fartyget och ger kvantitativa data som kan användas för att uppskatta biomassan av pelagisk fisk. - Sub-bottom profiler – TOPAS PS40
Lågfrekvent penetrerande ekolod som används för att kartlägga sedimentlager under havsbotten. TOPAS PS40 ger detaljerade tvärsnittsbilder av geologiska strukturer. - Fisksonarer – SX90 och SH90
- SX90 används för att lokalisera fiskstim på långt håll – särskilt användbart innan trålning.
- SH90 ger en högupplöst bild av fiskstim på nära håll, med möjlighet att följa deras rörelse i realtid. - Akustisk positionering – HiPAP
Ett precisionssystem som används för att positionera undervattensutrustning som till exempel fjärrstyrda farkoster eller sensorer. Med hjälp av ljudsignaler kan utrustningen följas exakt – även i djupt vatten.
Ombord på Svea finns två olika fjärrstyrda, bogserade undervattensplattformar (ROTV:er) från MacArtney som möjliggör insamling av högupplösta data nära botten eller genom hela vattenkolumnen – utan att fartyget behöver stanna.
Modeller och funktion:
- Modellen Triaxus
En undulerande plattform som används för att samla CTD-data med mycket hög upplösning. Triaxus rör sig automatiskt upp och ner genom vattenpelaren under gång, och kan profilera från ca 1 till 350 meters djup. Plattformen är utrustad med flera olika sensorer, t.ex. för salthalt, temperatur, syre, turbiditet och klorofyll. - Modellen Focus 2
En plattform som används för akustiska undersökningar av fisk och plankton med ekoldet Simrad EK80 (10-500 kHz)
Information från ROTV:erna om djup används för rörelsekompensatorer från Scantrol.
R/V Svea är utrustad med en specialbyggd släde som bär på en undervattensvideokamera.
Utrustningen används för att dokumentera och övervaka bottenlevande arter och deras habitat på ett skonsamt och effektivt sätt. Kamerariggen är utrustad med lasermarkörer med fast bredd och medger att kvantitativ information kan samlas in när fartyget kör fram i långsam fart i en transekt över havsbotten.

R/V Svea är utrustad med den tekniska infrastruktur som krävs för att hantera fjärrstyrda undervattensfarkoster (ROV), och kan stödja både små och medelstora system.
Forskningsprojekt som använder egen ROV är redan idag välkomna att ta med utrustningen ombord och fartyget är anpassat för smidig integrering av externa system. Inom kort kommer en egen ROV att upphandlas och köpas in – en satsning som ytterligare kommer att stärka Sveas kapacitet.
Till skillnad från många andra forskningsfartyg är R/V Svea specialbyggd för vetenskaplig trålning. Fartyget är fullt utrustat för att genomföra både botten- och flyttrålning på ett säkert och effektivt sätt.
Observera att trålredskapen inte ingår i fartygets standardutrustning. De tillhandahålls av SLU Aqua (institutionen för akvatiska resurser) och kan enbar användas efter särskild överenskommelse. Kontakta oss i god tid inför en expedition med trålningsmoment.
Trålar tillgängliga genom SLU Aqua
- GOV-trål (Grand Ouverture Vertical) – standardredskap för bottentrålning vid beståndsundersökningar i Västerhavet.
- TV3-trål – standardredskap för bottentrålning vid beståndsundersökningar i Östersjön.
- Två Gloria-Helix-trålar i olika storlek – för trålning i den fria vattenmassan (pelagiskt).
Samtliga trålar manövreras via iSYM Autotrawl från Scantrol - ett avancerat styrsystem som ger noggrann kontroll över trålens geometri under gång. Systemet möjliggör finjustering av trålens öppning, position och dragkraft, vilket ger högre precision i både provtagning och dataanalys.
Trålövervakningssystemet Simrad (Kongsberg) TV80 sensorer ger oss information om horisontell och vertikal öppning på trålen, avståndet mellan trålborden, hur djupt trålen ligger samt vattengenomströmningen genom den.
R/V Svea är utrustad med ett modernt och integrerat datahanteringssystem. Hjärtat i detta system är MDM500 från Kongsberg Maritime, som kontinuerligt samlar in och lagrar data från bland annat ekolod, meteorologiska instrument, CTD-system, vattenanalysutrustning och positioneringssystem. All data tidssynkas med hög precision, och mätningarna kan följas i realtid via ett stort antal arbetsstationer ombord.
För att möjliggöra långtidsförvaring av prover finns frysar ombord med kapacitet ner till –90 °C. Det gör det möjligt att frysa ner känsligt material direkt efter provtagning och lagra det under expeditionen för vidare analyser i land.
Läs mer om de välutrustade laboratorier och andra arbetsutrymmen som finns ombord på Svea.
Kontakt
-
PersonMattias Sköld, forskareHavsfiskelaboratoriet, gemensamt