
Sillgrisslan – lär oss om mer om havet
Publicerat material
- The Karlsö murre lab methodology can stimulate innovative seabird research
- COVID-19 lockdown reveals tourists as seabird guardians
- Fueling of a marine-terrestrial ecosystem by a major seabird colony
- Technological evolution generates new answers and new ways forward: a progress report from the first decade at the Karlsö Auk Lab
- Autonomous data sampling for high-resolution spatiotemporal fish biomass estimates
- Breeding failures and reduced nest attendance in response to heat stress in a high-latitude seabird
- Eagle effects on seabird productivity: Effects of a natural experiment
- Seabird surveillance: combining CCTV and artificial intelligence for monitoring and research
- Diet and prey size preference in Razorbills Alca torda breeding at Stora Karlsö, Sweden Vilken typ och storlek av bytesdjur föredrar häckande tordmular Alca torda vid Stora Karlsö?
- Correcting Bias in Survival Probabilities for Partially Monitored Populations via Integrated Model
- Variation and correlation in the timing of breeding of North Atlantic seabirds across multiple scales
- Foraging range scales with colony size in high-latitude seabirds
- A mechanistic framework to inform the spatial management of conflicting fisheries and top predators
- Bayesian Immature Survival Analysis of the Largest Colony of Common Murre (Uria aalge) in the Baltic Sea
Relaterade forskningsämnen
På Stora Karlsö utanför Gotland finns Sveriges största koloni med sillgrisslor. En art känd för sina dödsföraktande ungar, som när de är tre veckor gamla kastar sig ut från de mäktiga klippväggarna – men också en art som kan lära oss mycket om hur havet mår.
Här kan du läsa mer om denna fascinerade fågel och om den forskning som SLU bedriver.
Vår forskning på sillgrisslor
Institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua) bedriver idag forskning på sillgrisslor inom ramen för projektet ”Havsfåglar i Östersjön”, vilket bildades 1997 och har haft kontinuerligt stöd från Världsnaturfonden WWF sedan starten. Forskningens syfte är att undersöka sillgrisslans långsiktiga förutsättningar för fortlevnad i Östersjön, men också att se hur sillgrisslor, som i sin livscykel sammankopplar hav och land, kan bidra till förståelse för det marina ekosystemet.
Sillgrisslan – lär oss om mer om havet
Sillgrisslor är viktiga indikatorer som visar oss hur ekosystemet fungerar och kan hjälpa oss att upptäcka förändringar i miljö och näringsvävar.
Sillgrisslor har funnits på Stora Karlsö sedan stenåldern, vilket påvisats genom benrester i grottan Stora Förvar på Stora Karlsö. I grottan har också ben från garfågeln påträffats, en närbesläktad alkfågel som genom evolutionen likt pingvinerna förlorat flygförmågan, och som utrotades av människan runt om i världen under 1700-1800-talet.
Sillgrisslan var ett av huvudskälen till att Stora Karlsö som ett av världens första områden fick ett officiellt naturskydd år 1880, då Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB bildades. Då stod även sillgrisslan på avgrundens brant – endast ett tjugotal par återstod – och det nybildade aktiebolaget stoppade jakten och äggplockning vilket gjorde att populationen kunde återhämta sig.
Fakta om sillgrisslan
- Familj: Alcidae – alkfåglar
- Storlek: 40-45 cm hög och med ett vingspann på 60-70 cm
- Livslängd: cirka 30 år, men rekordet är 47 år
- Könsmogen: Vid 4-5 års ålder
- Ruvningsperiod: Lägger sina ägg i maj - juni, ruvningstiden är 31 dagar, då hanen och honan hjälps åt och avlöser varandra. Ungen sitter på klipphyllan i tre veckor innan den hoppar ut mot havet och tillsammans med sin pappa simmar ut mot havet.
- Föda: Pelagisk fisk, i Östersjön främst skarpsill och strömming. Kan dyka ner till 80 m djup och fånga fisk.
Utbredning
En av få alkfåglar som har en utbredning runt hela norra halvklotet, både i Atlanten och i Stilla Havet. I Europa finns kolonier bland annat i Norge, Island, Sverige och på de Brittiska öarna. Sillgrisslor häckar även längs USA och Kanadas östkust och i Oregon och Kalifornien på USAs östkust.
I Sverige finns den största kolonin på Stora Karlsö, väster om Gotland. Här häckar drygt 20 000 par. Östersjöns sillgrisslor lämnar sällan Östersjön men sprider ut sig till havs under vintrarna och ses då sällan från land.
Historiska ringmärkningar
1913 ringmärktes den första sillgrissleungen på Stora Karlsö, endast ett år efter den första ringmärkningen av någon fågel i Sverige (sex starar i Lund 1912). Detta var starten till en världsunik ringmärkningsserie – fram till 2021 har över 85 000 sillgrissleungar ringmärkts på Stora Karlsö. Genom ringmärkningen vet vi bland annat hur gamla sillgrisslor blir (upp till 47 år!) men även hur de dör – både drunkning i fiskenät, oljeskador och jakt har påverkat populationen under 1900-talet.
Forskning pågår
Filmmaterial
Fatta forskning med Jonas Hentati Sundberg - Sillgrisslor
Värt att veta: Så bidrar AI till ny kunskap om Östersjöns sillgrisslor
Med Covid-19-restriktioner som stoppar mänskliga observationer av fågelkolonier, stör ökad närvaro av havsörnar häckningen bland sillgrisslor på Stora Karlsö.
Under riktigt varma dagar har sillgrisslorna svårt att hantera temperaturen på klipphyllan. De försöker söka skugga, börjar flämta, och har till slut ingen annan utväg än att lämna hyllan för att svalka sig i havet. De lämnar då ägg och ungar obevakade, som därmed riskerar att ramla ner eller bli tagna av rovfåglar.
Artificiell Intelligens (AI) kan användas för att i realtid analysera och kommunicera hur sillgrisslepopulationen kan ge information om ekosystemet.
På Stora Karlsös mäktiga klippväggar häckar 20 000 par sillgrisslor. Nu har ett gäng nyfikna unga forskare från tre olika lärosäten visat hur sillgrisslornas fiske göder mängder av fjädermygglarver, som i sin tur föder en stor koloni av svalor – näring från havsbotten till himlen.
AI, sillgrisslor och det marina ekosystemet. Jonas Hentati Sundberg, forskare och senior lektor vid SLU berättar om vilken roll AI spelar i forskningen och om potentiella vinster för det marina ekosystemet.