
Växtsjukdomars epidemiologi
Kontaktperson
Forskargruppens medlemmar
Relaterade forskningsprojekt
Sjukdomar i grödor orsakar betydande ekonomiska förluster och står för en betydande andel av bekämpningsmedelsanvändningen inom jordbruk. Vi studerar växtsjukdomars epidemiologi för att bidra med kunskap som stödjer utveckling och implementering av hållbara strategier för bekämpning.
Växtsjukdomars epidemiologi är vetenskapen om sjukdomars rumsliga och tidsmässiga dynamik i växtpopulationer. Dessa formas av komplexa interaktioner mellan patogener, värdväxter och miljöförhållanden. Fördjupad förståelse av dessa samband är avgörande för att kunna utveckla hållbara system för växtproduktion – en viktig prioritering i ljuset av klimatförändring och en växande mänsklig befolkning, vilka båda utgör betydande utmaningar för livsmedelssäkerheten.
Vår forskning
Vår forskning fokuserar på att förstå de principer, mekanismer och processer som ligger bakom utvecklingen av växtsjukdomar. Vi studerar samspelet mellan värd och patogen, populationsgenetik, växters immunitet och patogeners anpassning för att bidra till utvecklingen av hållbara strategier för bekämpning av växtsjukdomar.
Våra forskningsaktiviteter inkluderar:
- Utformning av integrerade och hållbara strategier för sjukdomsbekämpning
- Analys av klimatförändringarnas påverkan på växthälsa
- Förutsägelse och förebyggande av sjukdomsutbrott samt utveckling av förbättrade övervakningssystem
- Övervakning och hantering av nya växtsjukdomar
- Hantering av mykotoxiner i livsmedel och foder
- Stöd till nationella och internationella policyer för växt- och jordhälsa
- Genomförande av riskbedömningar för att vägleda hanteringen av invasiva och nya växtskadegörare
Vår forskning berör aktuella och kritiska utmaningar för att säkerställa en hållbar, trygg och säker livsmedelsförsörjning. Vi har starka och väletablerade samarbeten med industripartners och andra samhällsaktörer, både nationellt och internationellt
Känn din fiende
Växtpatologi och växtsjukdomars epidemiologi är vetenskapliga discipliner där grundforskning och tillämpad forskning är nära sammankopplade. Inom växtpatologin betonar vi ofta vikten av att ”känna sin fiende” – det vill säga att vi måste förstå våra viktigaste växtpatogener och deras svagheter för att kunna utveckla effektiva strategier för att förebygga och bekämpa sjukdomarna som de orsakar.
Vilka metoder använder vi?
Vi använder ett brett spektrum av moderna, avancerade experimentella och analytiska verktyg för att undersöka patogeners rumsliga och tidsmässiga dynamik samt deras interaktion med både biotiska och abiotiska miljöer.
Våra metoder inkluderar:
- Experimentell evolution för att studera patogeners anpassning över tid
- Genomik för att utforska patogenpopulationer, mikrobiella samhällen och växt–patogen-interaktioner
- Avancerade statistiska analyser och modelleringstekniker
- Bildanalys för sjukdomsbedömning
- Systematiska översikter för att syntetisera befintlig kunskap
- Transdisciplinära angreppssätt och forskningsprojekt skapade i samarbete med viktiga intressenter utanför akademin
Vår undervisning och handledning
Undervisning är en högt prioriterad aktivitet inom vår forskargrupp. Vi undervisar i växtpatologi och växtskydd på alla nivåer, från kandidat- till forskarutbildning. Varje år välkomnar vi studenter att genomföra sina kandidatuppsatser eller examensarbeten på masternivå inom vår grupp, ofta i samarbete med pågående forskningsprojekt. Flera av de senaste examensarbetena har genomförts i samarbete med våra industripartners, vilket stärker studenternas nätverk inför framtida karriärer inom akademi eller näringsliv.
