FORSKNINGSPROJEKT

AgroDrive — omställning till fossilfri energi i Sveriges jordbruks- och livsmedelssystem, för förbättrad konkurrenskraft, högre motståndskraft och bättre klimat

Uppdaterad: juni 2025

Översikt

Start: december 2024 Slut: november 2028
Projektansvarig: Johanna Bergman Lodin
Finansiär: Formas

Medverkande

Kort om projektet

En centrumbildning med syfte att underlätta omställningen av den svenska livsmedelskedjan till att helt förlita sig på fossilfri energi till 2050 och i stort sett till 2030 - specifikt inriktat på branschens klimatåtaganden.

AgroDrive fokuserar på att ställa om den svenska livsmedelskedjan till fossilfri energi helt till 2050 och i stort sett helt till 2030. Detta är i linje med sektorns egna ambitiösa klimatåtaganden. Genom att fasa ut fossil energi minskar klimatpåverkan, och beredskapen höjs.

AgroDrive kommer att vara i framkant vad gäller innovativa och effektiva gröna lösningar, forskning och policyutveckling. Fokus kommer att vara på att stödja omvandlingen till gröna logistiksystem i försörjningskedjor för livsmedel, och på att öka tillgången på råvaror  från jordbrukssektorn för att producera biobränslen. Attityder hos olika aktörer kommer att studeras vid införandet av olika förnybara energikällor i leveranskedjorna, med fokus på Östergötland och Västergötland. Etableringen av Living Labs, ett Policy Lab och en  omställningsarena kommer att bana väg för samskapande av ny kunskap och tvärsektoriella lösningar, och framsyn används som verktyg för att ta fram visionära scenarier mot vilka policy och affärsmodeller kan prövas.

Centrumbildningen är unik och välbehövlig i sin uppbyggnad då den samlar akademiska partners från RISE, SLU och LU och en bred grupp av intressenter över hela livsmedelskedjan. AgroDrive ska fungera som en neutral plattform och bollplank för diskussioner och
samskapande av lösningar gällande kostnadsfördelning och övergångsprocesser. AgroDrive inget egenintresse och kan på ett inkluderande och rättvist sätt skapa nytta för hela samhället och industrin.

Projektet leds av RISE i nära samverkan med SLU och Lunds universitet. Andra ingående parter är VGR, Lantmännen, Energifabriken, Akron, Axfood, Eskilstuna kommun, Greenbay development, H2Solo, Yara, Martin och Servera, Region Uppsala, Västmanland  länsstyrelse, SSAB, Tunga Fordon, Region Sörmland, Lund Kommun, Region Östergötland, Vreta Naturbruks-gymnasium, Energimyndigheten, Region Västmanland och Arla.

Strukturen i AgroDrive kommer att bidra till en tydlig samverkan mellan aktörer från hela livsmedelsvärdekedjan med de akademiska parterna inom ekonomi och policy, grön teknik, nya försörjningskedjor samt social hållbarhet och rättvisa.

Länk till AgroDrives projektsida hos RISE

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt