
AquaBioEx
NYCKELPUNKTER- biodiversitet
- små vattendrag
- flera stressfaktorer
Översikt
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
Hur man bevarar det man inte vet att man har: Identifiera, förstå och förvalta akvatisk biologisk mångfald i intensivt brukade skogar och ett allt extremare klimat
Pågående klimatförändringar och markanvändning utgör stora påfrestningar på boreala vattenmiljöer, särskilt de allra minsta naturliga vattendragen och de system som har skapats (diken) eller modifierats (vattendrag som har dikats) av människan. I Sverige blir extrem torka och översvämningar allt vanligare, samtidigt som miljontals kilometer av små vattendrag utsätts för påverkan från skogsbruk. Dessa mänskliga påfrestningar innebär ett allvarligt hot mot biologiska samhällen i små vattenmiljöer. I dagsläget saknar vi dock kapacitet att förutsäga hur de reagerar– och därmed också att skydda dem.
AquaBioEx ställer följande frågor:
- Vilka är skillnaderna och likheterna i biologisk mångfald mellan naturliga och konstgjorda små skogsvattendrag?
- Hur påverkas biologisk mångfald av hydrologiska extremhändelser, och påverkas responsen av i vilken grad de påverkats av skogsbruk?
- Kan vi hitta klimatsäkra lösningar för skogsskötsel nära små vattendrag och därigenom förebygga förlust av biologisk mångfald?
- Vilka indikatorer kan användas för att övervaka ekologisk status i små skogsvattendrag, och kan de integreras i regionala, nationella och internationella miljöövervakningsprogram?
Projektbeskrivning
AquaBioEx finansierades inom Formas utlysning 2023 Vatten, Klimat, Biologisk mångfald och är ett samarbete mellan tre institutioner: Institutionen för skogens ekologi och skötsel (SLU, Umeå), Institutionen för vatten och miljö (SLU, Uppsala), Ecology and Genetics Unit, Uleåborgs universitet (Finland). Projektledare är Lenka Kuglerová vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel.
Projektstruktur
AquaBioEx består av fyra sammanlänkade arbetspaket (Work Packages, WP), med flera deluppgifter inom varje.
WP1: Analys av biologisk mångfald
Syfte: Detaljerat beskriva samhällen av bottenfauna och mikroorganismer i små vattendrag (naturliga bäckar, dikade vattendrag och diken) i brukade och referensskogar.
Uppgift 1.1: Storskaliga ögonblicksbilder av biologisk mångfald
Uppgift 1.2: Biologisk mångfald efter extrema hydrologiska händelser
WP2: Effekter av flera stressfaktorer
Syfte: Undersöka effekterna av hydrologiska extremhändelser på biologisk mångfald i system med och utan skogsbrukspåverkan, genom experiment och fältstudier.
Uppgift 2.1: Samhällsrespons på extremhändelser i skogsbrukspåverkade vattendrag
Uppgift 2.2: Korttidseffekter av extrema händelser i mesokosmer påverkade av skogsbruk
WP3: Klimatsäker skötsel
Syfte: Utveckla ett ramverk för bästa skogsskötsel nära vatten, som är klimatsäkrat och minimerar påverkan från både skogsbruk och extrema händelser på biologisk mångfald och ekosystemfunktioner.
Uppgift 3.1: Hydrologiska funktioner hos skog längs vattendrag
Uppgift 3.2: Strategier för att buffra små vattendrag
WP4: Miljöövervakningsindikatorer
Syfte: Identifiera indikatorer för små vattendrag och utveckla ett förbättrat program för miljöövervakning i brukade skogar.
Uppgift 4.1: Databasarbete
Uppgift 4.2: Indikatorer för skogsvatten och biomonitoreringsprogram
