En ko som ligger ner och en ko som står bredvid.
FORSKNINGSPROJEKT

Är svenska kor tillräckligt coola?

Uppdaterad: juni 2025

Översikt

Start: mars 2025 Slut: mars 2028
Projektansvarig: Renee Båge
Finansiär: Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen

Mer relaterad forskning

Globala mål

  • 1. Ingen fattigdom
  • 2. Ingen hunger
  • 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • 12. Hållbar konsumtion och produktion

Kort om projektet

Värmestress hos mjölkkor påverkar hälsa, fertilitet och produktion - det har studier från varma länder visat. Det saknas dock studier från länder med tempererat klimat, och det finns behov av stöd och rådgivning kring beslut om, och användning av, olika typer av kylning under svenska förhållanden.

Kort om projektet

Syftet är att utvärdera metoder för kylning av mjölkkor under svenska förhållanden, och att föreslå vetenskapligt grundade rekommendationer för en god djurvälfärd och fertilitet samt för en effektiv mjölkproduktion. Projektet genomförs som ett doktorandprojekt och finansieras av Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen.

Genomförande och mål 

Projektet innehåller sammanställning av befintlig kunskap, storskaliga observationsstudier och intervjuer med lantbrukare, samt experimentella studier i mjölkladugården på Lövsta lantbruksforskning för att få kunskap om olika kylmetoder (fläktar och vattenbaserade system) för mjölkkor under svenska förhållanden.

Målet är att säkerställa en resilient och hållbar svensk mjölkproduktion i ett föränderligt klimat.

Forskargrupp

Projektet är flerdisciplinärt och omfattar expertis inom djurhälsa och förebyggande hälsovård, reproduktion, epidemiologi, digital övervakning av hälsa och välfärd samt kvalitativa metoder för att fånga upp attityder, barriärer och kunskapsluckor inom området. 

Referensgruppen utgörs av en bred grupp nationella och internationella experter från RISE, Kunskapsnav animalieproduktion, Växa Sverige, University of Florida, DeLaval, LRF Mjölk och Landshypotek Bank

Fem personer iklädda overaller som står framför en liggande ko.
Forskargruppen. Foto: Renée Båge

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt