
BENTHFISH – ekologiska interaktioner mellan torsk och skrubbskädda i Östersjön
NYCKELPUNKTER- Utforskar konkurrens mellan torsk och skrubbskädda
- Analyserar miljöpåverkan och beståndsutveckling
- Bidrar till hållbar förvaltning
Översikt
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
I Östersjön finns en stor kunskapsbrist om ekologiska interaktioner mellan de två kommersiellt viktiga bottenlevande fiskarterna torsk och skrubbskädda.
I BENTHFISH-projektet har vi undersökt hur växelverkan mellan arterna och ska fungera som underlag för en ekosystembaserad fiskeriförvaltning. Vi bidrar med kunskap om arterna och deras tillstånd för en förbättrad förvaltning av naturens resurser.
Preliminära analyser visar att torsk och skrubbskädda utnyttjar samma födonisch, båda arterna äter bottenlevande djur. På grund av den ökade utbredningen av bottnar med syrebrist i Östersjön kan konkurrensen om föda ha intensifierats under de senaste åren.
Bestånden av skrubbskädda har ökat i Östersjön och kan vara en av orsakerna till att torskbeståndet fortsatt ligger på en låg nivå med magra individer och långsam tillväxt. Om denna hypotes bekräftas skulle det kunna innebära en viktig trade-off mellan torsk och skrubbskädda med konsekvenser för förvaltningen av dessa arter.
Vårt forskningsprojekt har:
- karakteriserat och kvantifierat de trofiska interaktionerna mellan torsk och skrubbskädda i Östersjön med hjälp av nyinsamlad dietdata och
- tillämpat resultaten i en nyutvecklad ekosystemmodell för att undersöka hur olika miljöscenarier av klimatförhållanden och förändringar i fisketryck påverkar utvecklingen av bestånden.