Närbild på vall med rödklöver och gräs.
FORSKNINGSPROJEKT

Green Valleys 2.0 - Bioraffinering av vallfoder och användbarhet av fiberpresskaka till hästar

Uppdaterad: oktober 2025

Översikt

Start: januari 2023 Slut: december 2025
Projektansvarig: Cecilia Muller
Finansiär: Tillväxtverket / Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Mer relaterad forskning

Kort om projektet

Kan restprodukter från grönt protein fungera som foder till hästar?

Projektet är en fortsättning på Green Valleys som pågått mellan 2018 och 2022. Det övergripande målet är att främja en kretsloppsbaserad produktion av grönt protein och att skapa nya cirkulära affärsmöjligheter för lantbruksbranschen. Vi står idag inför stora utmaningar vad gäller självförsörjningsgraden och vårt beroende av import av bland annat foder, konstgödsel och energi. Efterfrågan på växtprotein har ökat kraftigt de senaste åren vilket kräver alternativa och mer hållbara produktionsmetoder. Grön bioraffinering av gräs och klöver är en mycket lovande lösning för att få fram ett högvärdigt grönt protein.

Logotyp för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Lösningen bygger på att man även använder och vidareförädlar restströmmarna från produktionen av det gröna proteinet, vilket ökar förutsättningarna för att det blir ett ekonomiskt hållbart alternativ till importerat växtprotein. I projektet ingår att undersöka om grönt protein från gräs och klöver fungerar som foder till fisk, och om restprodukten fiberkaka kan fungera som foder till andra djur som häst, får och nötkreatur. SLU:s del i detta projekt är att delta i utfodringsstudier med hästar där acceptans och preferens för fiberpresskaka från både grönmassa och ensilage undersöks.

Läs mer om Green Valleys 2.0

 

Tillväxtverket har i egenskap av förvaltande myndighet för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak beviljat stöd ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden till AGROVÄST Livsmedel Aktiebolag för projektet Green Valleys 2.0.

 

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt