Foto av höna med betong i bakgrunden.
FORSKNINGSPROJEKT

MAD-tech-AMR

NYCKELPUNKTER
  • Hantering av djursjukdomar och användning av antimikrobiella medel genom informations- och kommunikationsteknik för att kontrollera AMR i Östafrika.
Uppdaterad: juli 2025

Översikt

Projektansvarig: Susanna Sternberg-Lewerin
Kontaktperson: Susanna Sternberg-Lewerin

Medverkande

Mer relaterad forskning

Kort om projektet

Detta 3-åriga JPIAMR-projekt är ett samarbete mellan forskare vid SLU, International Livestock Institute (ILRI), University of Nairobi och Makerere University vars övergripande mål är att tillhandahålla ett IKT-ramverk för förbättrad övervakning och kontroll av AMU/AMR hos boskap i låginkomstländer.

Bakgrund

I låginkomstländer (LIC) är mönstren för boskapssjukdomar, antimikrobiell resistens (AMR) och användning av antimikrobiella medel (AMU) till stor del okända.

Om projektet

MAD-tech-AMR kommer att utveckla ett ramverk för övervakning av AMU, sjukdomar som utlöser AMU och upplevda problem med AMR, för fältprovning i östafrikanska produktionssystem för fjäderfä. Informations- och kommunikationsteknik (IKT) kommer att kombineras med veterinärmedicinsk epidemiologi och samhällsvetenskapliga metoder.

MAD-tech-AMR kommer att bedöma om veterinär telemedicin i kombination med IKT-system kan förändra AMU. Grundläggande data om AMU-praxis och inblandade aktörer kommer att samlas in, och incitament och hinder för en försiktig AMU kommer att undersökas. En plattform för att registrera läkemedelsinköp och en databas för att övervaka läkemedelsförsäljningen kommer att utvecklas tillsammans med en mobilapplikation för djurhälsorådgivning och information om AMR. IKT-ramverket kommer att pilottestas i produktionssystem för fjäderfä i Kenya och Uganda.

Syfte och mål

Det kan utökas i framtiden för att inkludera diagnostiska verktyg, men det initiala fokuset kommer att ligga på klinisk diagnos baserad på telekonsultation och evidensbaserade behandlingsstrategier.

Projektet inleddes i april 2020, men på grund av den rådande pandemin har allt fältarbete försenats.

I vår forskningskatalog hittar du fler projekt