
MicRoad kartlägger mikroklimatet i vägnätet
NYCKELPUNKTER- Undersöker hur variationen i mikroklimat längst Sveriges vägar påverkar den biologiska mångfalden
- Tar fram en karta över mikroklimatet i vägnätet.
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Globala mål
- 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
- 13. Bekämpa klimatförändringarna
- 15. Ekosystem och biologisk mångfald
Kort om projektet
Projektet MicRoad kartlägger mikroklimatet längst de svenska vägarna. Resultatet blir ett stöd både för arbetet med trafiksäkerhet, klimatanpassning och biologisk mångfald.
Klimatet förändras snabbt, men det är inte bara globala temperaturer som spelar roll. Mikroklimatet– det lokala klimatet nära marken – kan skilja sig över bara några meter och vara avgörande för hur olika arter klarar sig. Vägrenar, med sin variation i lutning, solljus och växtlighet, kan skapa sådana mikroklimat och vara viktiga för den biologiska mångfalden.
Det här forskningsprojektet undersöker mikroklimat i vägmiljöer genom att kombinera fältmätningar, data från Trafikverkets väderstationer och växtinventeringar från 100 vägkanter runt om i Sverige. Forskarna undersöker även bland annat hur olika former av skötsel, som slåtter, påverkar mikroklimatet – och därmed vilka arter som kan leva längst vägrenarna.
Målet är att skapa en karta över mikroklimatet längst våra vägar.
Resultaten kommer att hjälpa Trafikverket att planera och sköta vägkanterna så att de kan vara viktiga platser för att bevara biologisk mångfald i ett förändrat klimat. Informationen kan också användas i trafiksäkerhetsarbetet, till exempel för att lokalisera extrema mikroklimat där hög värme ökar brandrisken eller där vissa temperaturförhållanden kan bidra till halkrisk.