Naturbaserad odling av fleråriga spannmål som modell för att bevara funktionell biodiversitet för ett framtidssäkrat jordbruk
Översikt
Medverkande
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
Odling av fleråriga spannmål utvecklas som en jordbruksmetod globalt, även i Europa. Odling av fleråriga spannmål har många likheter med andra gräsbaserade produktionssystem och halvnaturliga gräsmarker, med större möjligheter att hysa biologisk mångfald och fungera som kolsänka.
Att inkludera fleråriga spannmålsgrödor i det nuvarande jordbrukslandskapet skulle därför kunna mildra det hot jordbruket utgör mot biologisk mångfald samt bidra till att motverka klimatförändringar genom ökad inlagring av kol i marken.
Naturbaserade lösningar
På europeisk nivå har naturbaserade lösningar efterfrågats för att bidra till en högre grad av hållbarhet i förvaltningen av våra gemensamma naturresurser. Odling av fleråriga spannmål kan erbjuda sådana lösningar, förutsatt att den uppvisar hög resurseffektivitet, motståndskraft mot skadedjur och andra ekologiska och klimatrelaterade utmaningar, samt en stark konkurrensförmåga mot ogräs. Detta skulle resultera i en gröda med låga krav på resurser såsom gödselmedel, bekämpningsmedel och andra agroteknologiska insatser. System för odling av fleråriga spannmål erbjuder därför en utmärkt modell för att främja naturbaserade lösningar som kan mildra effekterna av global förändring, samtidigt som de bibehåller och ökar den funktionella agrobiodiversiteten inom ett resurseffektivt livsmedelssystem med sociala och ekonomiska fördelar.

NAPERDIV-projektets mål är att introducera fleråriga spannmålsgrödor som en naturbaserad lösning för innovativa och framtidssäkra jordbrukssystem i Europa, i syfte att gå från dagens grödproduktion till hållbara alternativ som erkänns i EU:s jordbruks- och miljölagstiftning.
NAPERDIV kommer att besvara följande forskningsfrågor:
- I vilken utsträckning utvecklas funktionell biodiversitet och biologiska interaktioner över tid i ett system med fleråriga spannmålsgrödor?
- Hur kommer dessa biotiska förändringar att bidra till grödans prestation, hållbarhet genom minskad användning av material och energi, leverans av ekosystemtjänster samt motståndskraft mot miljöförändringar?
Frågorna kommer att besvaras genom analyser av grödans prestation under nuvarande förhållanden och under simulering av klimatförändringar in situ, samt genom studier av den mikrobiella miljön kring grödan och biodiversiteten hos markbundna och marklevande djur. Modellering av odlingssystemet kommer att ge insikter om optimal utformning av system för fleråriga spannmålsgrödor. NAPERDIV kommer även att bidra till ökad medvetenhet om fördelarna med odling av fleråriga spannmål genom samverkan med intressenter och informationsspridning.
Projektet utfördes genom SITES Agroekologiska Fältexperiment (SAFE) på SITES försöksstation Lönnstorp.