Mjölkrasstutar i en hage. Foto.
Foto: Karin Wallin

Extensivt bete gav kött med hälsosamma fettsyror

Sidan granskad:  2025-09-29

Extensiv uppfödning på biologiskt värdefulla naturbeten kan ge kött med hälsosammare fettsyraprofil som samtidigt gynnar djurvälfärd, biodiversitet och hållbar produktion. Det framgår av en ny studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Att nötkreatur bidrar till klimatförändringarna är känt, men de spelar också en ovärderlig roll för att bevara ett jordbrukslandskap med hög biologisk mångfald. I det här projektet undersöktes hur extensiv uppfödning på naturbetesmark påverkade köttkvaliteten, inklusive teknologiska och sensoriska egenskaper samt fettsyrasammansättning. Totalt ingick 64 stutar, 32 av ren mjölkras och 32 korsningar mellan mjölk- och köttras uppfödda i två olika produktionssystem.

Hälften av mjölkraskalvarna och hälften av köttraskorsningarna utfodrades på en högre intensitet, vilket innebar en betessäsong och slakt vid 21 månaders ålder, medan andra hälften utfodrades på en lägre intensitet vilket gav två betessäsonger och slakt vid 28 månader.  

Kött från djuren som fick beta två säsonger var mörkare och hade en mer fördelaktig fettsyraprofil, med högre andel omättade och omega-3-fettsyror, än kött från djuren som utfodrades på den högre intensiteten.

Ras hade mindre betydelse för köttets kvalitet, men korsningsdjur uppfattades ha grövre muskelstruktur och en mer syrlig lukt, samt hade något högre nivåer av omega-3-fettsyror. Varken ras eller utfodringsintensitet påverkade köttets mörhet, vattenhållande förmåga eller smak i någon större utsträckning. Studien visar att extensiv uppfödning på biologiskt värdefulla naturbeten kan ge kött med hälsosammare fettsyraprofil utan att försämra köttets teknologiska eller sensoriska kvalitet, vilket både kan gynna djurvälfärd, biodiversitet och hållbar produktion.

Länk till artikeln

Mashood, Q., Hessle, A., Olsson, V., Therkildsen, M., Krogh Jensen, S., Arvidsson Segerkvist, K. (2025) Meat quality of dairy and dairy × beef steers reared in two production systems based on forages and semi-natural pastures. Animals, 15, 1081. 

Kontakt