Kontaktinformation
helena.aronsson@slu.se, 018-672466
mats.soderstrom@slu.se, 0511-67244
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Institutionen för mark och miljö ingår i Mark-Vatten-Miljö klustret vid SLU i Uppsala och är en del av både Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap och Fakulteten för skogsvetenskap.
Vi undervisar på grundläggande och på avancerad nivå inom markvetenskap, biologi och miljövetenskap samt har en forskarutbildning inom markvetenskap.
Vi forskar på markvetenskap som är ett multi- och interdisciplinärt ämne som omfattar samspelet mellan biologiska, kemiska och fysikaliska processer och egenskaper i markmiljön.
I vårt miljöanalysarbete genereras data kring tillståndet i miljön. En del data kan du hämta på våra datavärdskapsidor.
Spara
På institutionen för mark och miljö utförs en mängd analyser av jordprover, vattenprover och olika växtmaterial.
Våra fältförsök utförs ofta vid våra fältstationer Lanna forskningsstation utanför Skara och Lövsta fältforskningsstation utanför Uppsala.
Samverkan med det omgivande samhället är en förutsättning för att vår forskning och miljöanalys ska komma till verklig nytta.
Institutionen för mark och miljö samverkar med jord- och skogsbruksnäringarna, myndigheter, rådgivarorganisationer m. fl. för att hitta de viktigaste frågorna, utveckla bra forskning och sprida resultaten. Vi möter också skolans och allmänhetens frågor om marken och hur vi kan bruka den uthålligt.
Kontakta gärna samverkanslektorerna i första hand om du har frågor eller något att diskutera, men vi är många som gärna svarar på frågor!
Samverkanslektor i växtnäringshushållning
God växtnäringshushållning på gården är grunden för effektiv produktion med liten negativ miljöpåverkan.
Samverkanslektor i precisionsodling
I precisionsodling drar man nytta av t.ex. satellitpositionering, sensorer, digitala markkartor, satellitbilder och geografiska informationssystem för att anpassa odlingsåtgärder till behoven på varje enskild del av fältet.
Samverkanslektor i markfysik och vattenhushållning
Ingrid vill i sitt arbete som samverkanslektor bidra till ett framtida livskraftigt jordbruk som bygger på en hållbar mark- och vattenanvändning.
Spara
Spara
Spara
Spara
I vårt miljöanalysarbete genereras data kring tillståndet i miljön. Från institutionen koordineras programmen för Klimat och Jordbrukslandskap. Läs mer nedan.
Att goodla är att hålla spaning efter hur man bedriver växtodling och djurhållning med omsorg om mat och miljö. På Goodla finns finns korta filmer med konkreta råd om hur man exempelvis kan underhålla diken och våtmarker, skapa blommande fältkanter och hålla efter sina hästhagar på ett klokt sätt. Filmerna riktar sig särskilt till lantbrukare och elever på naturbruksgymnasier. Börja goodla här!
Vill du ha uppdateringar om vår forskning på ett populärvetenskapligt och lättillgängligt vis? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
I vår kunskapsbank berättar vi om institutionens forskning och miljöanalys med populärvetenskapliga texter i olika ämnen. Se alla artiklarna i Kunskapsbanken här.
helena.aronsson@slu.se, 018-672466
mats.soderstrom@slu.se, 0511-67244
Institutionen för mark och miljö är miljöcertifierad
Kontakter vid institutionen för mark och miljö
Prefekt: Anke Herrmann, 018-671561
Ställföreträdande prefekt: Bo Stenberg, 0511-67276
Administrativ chef: Åsa Brorsson, 018-671254
Postadress: Institutionen för mark och miljö, SLU, Box 7014, 750 07 Uppsala
Fakturaadress: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 Uppsala
Besök oss
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen