
FRESHBAR – Streckkodning av sötvattenorganismer för förbättrad bedömning av biodiversitet
Översikt
Mer relaterad forskning
Kort om projektet
DNA kan användas för att identifiera sötvattensorganismer med hjälp av ett miljöprov (vatten, skrapad biofilm, mm.). DNA-baserade metoder kan användas som automatiserad identifieringsmetod för storskalig biologisk övervakning. Dessutom får vi nya insikter i taxonomin för vattenlevande organismer.
FRESHBAR är både ett slutfört projekt och fortfarande aktivt, eftersom dess resultat är en rik källa för forskning inom kiselalgers taxonomi.
FRESHBAR var ett av åtta forskningsprojekt med fokus på utveckling av DNA-metoder för nationell miljöövervakning. Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.
FRESHBAR omfattade både kiselalger och ryggradslösa djur (se slutrapport). För bentiska kiselalger pågår fortsatt arbete gällande både taxonomi, utveckling av laboratoriemetoder och molekylära index. Projektsidan hålls därför vid liv och kommer att uppdateras successivt med nya resultat och uppdateringar om den molekylära metoden med fokus på miljöbedömning.
Final report: Kahlert, M., Johnson, R.K., Goedkoop, W., Brodin, Y., Lyrholm, T., Zimmermann, J. 2024. FRESHBAR – Streckkodning av sötvattenorganismer för förbättrade bedömningar av biodiversitet. Rapport 7130, Naturvårdsverket (in Swedish with English summary)