Slutseminarium: Bönan till bordet
Varför hamnar inte mer svenska baljväxter på tallriken? I projektet Hur får vi bönan till bordet har vi fått människor att mötas för att tillsammans hitta sätt att ta oss runt hindren.
Datum: 27 november 2025
Tid: 09:00 - 12:30
Arrangör: Projektet Bönan till bordet och SLU Partnerskap Alnarp
Lokal: Dockplatsen 26, Malmö
Plats: Annan ort
Baljväxter såsom bönor, ärter och linser, identifieras återkommande som ett viktigt livsmedel med högt näringsinnehåll och låg klimatpåverkan, som har fördelar både för människors hälsa och för ett hållbart jordbruk. Bönder i södra Sverige har goda möjligheter att möta denna efterfrågan genom att odla mer åkerbönor, gula ärtor och andra baljväxter. Men hur kan vi stärka odlares avsättningsmöjligheter och kunders tillgång till baljväxter odlade i södra Sverige?
Välkommen till slutseminarium och workshop med fokus på att presentera resultat i projektet Bönan till bordet samt prioriterade lösningsåtgärder. Workshopen är ett samarrangemang med SLU Partnerskap Alnarp.
Plats: Region Skåne, Dockplatsen 26, Malmö. Lokalen Styrbord/Babord
Program
9.00 Välkomna – Bönan till bordet, Annie Drottberger, SLU och Georg Carlsson, SLU
9.10 På gång inom Skånebönan, Kristina Glantz, Livsmedelsakademin
9.20 Kulinarisk mångfald med glömda baljväxter, Dylan Wallman, SLU
9.40 Sensorik som verktyg i växtförädlingen av ärta och åkerböna, Åsa Grimberg, SLU
10.00 Frågestund
10.10 Fika
10.30 Bönan från gen till mage, Bengt Persson, Välingetorp Invest
10.50 Vem kan förändra vad? Inflytande bland aktörer i det svenska baljväxtsystemet, Mary Scheuermann, Stockholm Resilience Centre, Stockholm Universitet
11.20 Slutsatser och väg framåt: mot en hållbar tillväxtkultur inom sydsvensk baljväxtförsörjning för humankonsumtion, Jonas Bååth, SLU
11.40 Gruppdiskussioner, leds av Annie Drottberger, SLU och Georg Carlsson, SLU
12.10 Sammanfattning: Vad blir nästa steg för att få Bönan till bordet?
12.30 Avslutning och gemensam lunch