
Små robusta mjölkgårdar är lösningen på många problem
En ny policy brief från SLU Future Food framhåller de små robusta mjölkgårdarnas alla fördelar och uppmanar till att skapa förutsättningar för att de ska frodas.
Under de senaste 40 åren har antalet mjölkgårdar minskat med över 90 procent, och det är framför allt små gårdar som lägger ner. I det nuvarande systemet är de mindre mjölkgårdarna inte lönsamma och de ser helt enkelt ingen framtid.
– En hållbar utveckling inom mjölkproduktionen kräver styrning och långsiktiga politiska åtgärder. Med rätt förutsättningar är de små robusta mjölkgårdarna lösningen på många av dagens problem, säger Lisa Ekman, forskare vid SLU och Växa.
Den pågående strukturrationaliseringen inom mjölkproduktionen är problematisk ur flera perspektiv. När mjölkgårdar i skogs- och mellanbygd lägger ner så leder det till igenväxning och minskad biologisk mångfald, tappade cirkulära kretslopp och minskad kolinlagring. Vi tappar naturvärden när kulturmarkerna inte längre hävdas. Mjölkproduktionen sägs ofta vara ryggraden i svenskt lantbruk och den är viktig för att bibehålla en levande landsbygd och arbetstillfällen.
– Det är också en viktig beredskapsfråga – om vi centraliserar produktionen till ett fåtal produktionsenheter så blir det livsmedelssystemet väldigt sårbart för smittor, extrema väderhändelser och andra typer av kriser, fortsätter Lisa Ekman.
Många mindre gårdar vittnar om att de känner sig mindre sårbara för externa händelser jämfört med större enheter, bland annat genom mindre behov av insatsvaror och en större flexibilitet. Sist men inte minst leder rationaliseringen till ett ökat avstånd mellan producenter och konsumenter, och vi tappar förståelsen för var maten kommer ifrån.
– Baserat på vårt treåriga forskningsprojekt om mindre mjölkgårdar så har vi tagit fram förslag på sex åtgärder kopplade till mindre mjölkgårdars ekonomiska förutsättningar, investeringsmöjligheter, arbetsmiljö och samhällets syn på mjölkproduktionen, säger Lisa Ekman.
Förslagen är väl grundade i vad mjölkproducenterna själva tar upp som behov och lösningar, och dessa åtgärder skulle kunna ha en direkt påverkan på möjligheterna att bedriva mjölkproduktion i Sverige.
– Vi hoppas att politikerna och lantbruksbranschen verkligen lyssnar och tar till sig av våra rekommendationer. Strukturrationaliseringen är inte oundviklig och vi har allt att vinna på att vända trenden, fortsätter Lisa Ekman.
De små mjölkgårdarna måste få förutsättningar att bli lönsamma och bidra till en hållbar och robust livsmedelsproduktion – redan innan krisen kommer.
Ladda hem
Författare och kontaktperson
Lisa Ekman, forskare, Inst. f. kliniska vetenskaper, SLU, samt Växa, lisa.ekman@slu.se
Medförfattare
Brian Kuns, SLU; Nina Lind, SLU; Ulrika Nordling, SVA och SLU; Ylva Persson, SVA och SLU; Nils Fall, SLU; Gabriela Olmos Antillón, SLU; Pernilla Tidåker, SLU.