
Växtnäring påverkar ogräs i ekologisk odling
I strävan efter ett mer hållbart jordbruk spelar ogräs en dubbel roll genom att hota växtproduktionen och samtidigt bidra till den biologiska mångfalden på jordbruksmark.
Hur grödorna odlas, till exempel hur mycket de gödslas, kan förändra ogräsens förekomst och artsammansättning med konsekvenser för både konkurrensen mellan ogräs och grödor och den biologiska mångfalden.
I en ny studie undersöktes detta i ett experiment i ekologiskt odlat vårvete i Västergötland. Försöket hade fyra nivåer av kvävegödsling (0, 50, 100 och 150 kg kväve per hektar) där ogräsen antingen lämnades kvar eller rensades bort för hand varannan vecka. Försöksupplägget utnyttjade dessutom den befintliga variationen i växttillgängligt kväve i marken i försöksfältet.
Som förväntat ökade både vårveteskörden och vetekärnornas proteinhalt med ökad kvävegödsling, med mer växttillgängligt kväve i marken och när ogräsen rensades bort. Det fanns dock också flera samspelseffekter mellan de olika faktorerna i försöket. Skördeökningen av ogräsrensning var tydligast vid den näst lägsta nivån av kvävegödsling (50 kg per hektar). I de ogödslade försöksytorna svarade grödans skörd mer positivt på ökad mängd kväve i marken när ogräsen rensats bort jämfört med när de lämnades kvar. Grödans skörd svarade också starkare på ökad mängd kväve i marken vid ingen jämfört med måttlig kvävegödsling, men bara när ogräsen hade rensats bort. Både mängden kväve i marken och kvävegödslingen påverkade också ogrässamhällenas täckningsgrad och artsammansättning, med en generellt högre dominans av vissa arter vid högre kvävegödsling eller mer kväve i marken.
Överlag pekar studien på att utvecklingen av hållbar ogräshantering inte bara bör fokusera på att minimera ogräsförekomsten utan också på att identifiera växtnäringsstrategier som kan balansera ogräsens konkurrens med grödan mot deras värde för den biologiska mångfalden.
Ola Lundin
Kontakt
-
Person